Aas: Tallinn toetab sündivaid lapsi võimaluste piires

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Tallinna abilinnapea Taavi Aas ei pea õigeks õiguskantsleri seisukohta sünnitoetuse maksmise ebavõrdsuse kohta ja leiab, et kohalikel omavalitsustel on õigus otsustada, kuidas oma piirkonna elanikele toetusi maksta.

Taavi Aasa sõnul maksab Tallinn laste sünnitoetust oma eelarvesse laekuvatest tuludest ja kui õiguskantsler Indrek Teder nõuab, on linn sunnitud toetuse maksmisest loobuma.

Teder teatas täna, et Tallinn kohtleb lapsi sünnitoetuste määramisel põhjendamatult ebavõrdselt diskrimineerides lapsi, kelle vanemaist vaid üks on Tallinna elanik, ning saatis linnavolikogule ettepaneku viia sünnitoetuse määramise kord vastavusse põhiseadusega.

«Toetuse määramise tingimused on seatud eelarve piires,» selgitas Aas, miks saavad sünnitoetust vaid pered, kus mõlemad vanemad on Tallinna rahvastikuregistris.

«Lapse sünnitoetuse näol on tegemist omavalitsuse vabatahtlikult oma vahenditest makstava täiendava toetusega, mille tingimuste määramisel on kohalikul omavalitsusel kaalutlusõigus,» sõnas Aas.

Aasa sõnul on tingimuse eesmärk vältida ka olukorda, kus lapse sünnitoetust küsitakse erinevate vanemate järgi mitmest omavalitsustest.

«Õiguskantsleri viide vastuolule põhiseadusega taolistel juhtudel on mõistmatu, kuna erinevates omavalitsustes on paljude erinevate toetuste saamine reguleeritud kohaliku võimuorgani tasemel.»

Aasa sõnul on siin tegemist põhimõttelise küsimusega, kas kohalikel omavalitsustel on õigus otsustada oma piirkonna elanike toetuste üle või mitte.

«Praegu tundub, et järgmise asjana peab õiguskantsler andma oma seisukoha näiteks «ranitsatoetusele», mida jõudumööda enamus omavalitsusi maksab lapse esimesse klassi minemise puhul. Kuna selle toetuse summa on igas omavalitsuses erinev, sõltudes eelarvest, peab õiguskantsleri loogika järgi see olema kõigil ühesugune, et oleks tagatud vastavus põhiseadusega.»

«Täiesti arusaamatuks jääb, kuidas õiguskantsler suhtub emapalka, mis võib erineda kuni kümme korda. Meeldetuletusena õiguskantslerile, et emapalga maksmise aluste argumentideks on alati olnud ema varasem töötasu ja sellelt maksude tasumine eelarvesse. Loodan, et õiguskantsler annab ka selles küsimuses oma seisukoha,» ütles Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles