Rootsi noormees avas näituse nõukogudeaegsest Tallinnast

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tomas Alexanderssonil on vahva veebileht The Tallinn Collector, kus saab tänu vanadele piltidele ja brošüüridele nõukogudeaegse Tallinna tuurile minna. Eile avas ta Telliskivi loomelinnakus oma esimese näituse. 

  

Tere Tomas! Räägi meile oma näitusest!

See on osa minu veebilehest, olen sealt välja valinud oma lemmikpildid ja ka ennenägematud pildid reisijuhtidest, mida ma kasutan. Niisiis näituse konsept on sama, mis blogil. Tahan näidata aegadetagust Tallinnat- kuidas seda promoti ja kuidas turistid seda nägid.

Miks Tallinn, mitte Riia, Vilnius või mõni teine endine Nõukogude Liidu aegne linn?

Ma elasin Tallinnas kaheksa aastat. Tallinn on minu jaoks väga eriline koht. Olen kogunud asju Tallinnast, sest ma elan siin, nii et minu jaoks oli loomulik just Tallinnaga tegeleda. Ma ei tea Riiat ega Vilniust, võiksin küll oma tegevust laiendada, kuid jätkan siiski Tallinna asjade kogumist.

Kas kasutaksid 20 aasta pärast pilte tänasest Tallinnast?

Ma armastan Tallinnat, arvan, et see on siiani väga ilus. Arvan, et Tallinnas hoolitsetakse oma majade eest päris hästi, kantakse hoolt vanade majade eest ning integreeritakse uute majadega. Tulen Rootsist, Stockholmist, arhitektuur on siin minu kodulinnast täiesti erinev. Mulle nii väga meeldib see, nii eksootiline.

Milline on Su enda lemmikpilt sellelt näituselt?

See pilt siin, see on ka väga populaarne mu veebilehel. Väga palju kordi jagatud ja selle üle on palju arutletud. Enne ma lihtsalt nägin seda kui tavalist pilti, kuid pikemalt süvenedes sain aru, miks see inimestele nii palju korda läheb. See pilt on väga romantiline, siin on tramm, inimesed jalutavad. Ka need reklaamid siin kõrval on huvitavad, 1974. aasta brošüürist, mis tutvustab, mida Tallinnas teha saab. Erinevad üritused, kino.. Need brošüürid on väga lahedad, nii lihtsad oma sõnumilt ja väljanägemiselt.

Kas sa kunagi mõtled, et tahaksid ka ise nõukogude ajal elada?

Ei, see on rohkem nagu tagasivaade. Ma ei taha näidata, et nõukogudeaegne elu oli parem, absoluutselt mitte! Tahan näidata Tallinnat nagu see oli näidatud kogu maailmale nõuka ajal.

Veebilehta asub aadressil www.thetallinncollector.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles