Ülemiste keskuses on laupäeval maasikafestival

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk mulluselt maasikafestivalilt.
Hetk mulluselt maasikafestivalilt. Foto: Peeter Langovits

Ülemiste Keskuse parklas toimub laupäeval, 5. juulil juba üheksas järjestikune maasikafestival.


«Tänavune maasikahooaeg on olnud üks keerulisemaid, talvel palju külma ja vähe lund, hooaja alguses kuumalaine ja edasi vihmahood. Praegune päikesepaiste küpsetab maasikad ilusti, et nad jõuaksid maitsvate ja magusatena maasikafestivalile, kuhu Eesti suurimate maasikatalude pidajad tulevad neid isiklikult müüma,» ütles Eesti Maasikakasvatajate Liidu juhataja Elke Lillemets.

«Sellist aastat varasemalt ei teagi - talvel tulid krõbedad külmakraadid aga kahjuks ei olnud lund, mis maasikataimi kaitseks, põldudel piisavalt ning selletõttu said taimed kahjustada. Mai lõpus tuli kuumalaine, mis taimedele hoo sisse andis ja juba juuni alguses oli võimalik põldudelt maasikaid korjata. Juuni alguses kadus aga päike pilve taha ja jäi sinna pikaks ajaks - algasid vihmahood. Maasikad tahavad ilusaks punaseks ja maitsvaks küpsemiseks nii päikest kui vihma, sagedaste vihmahoogude tõttu tuli hahkhallitus marju kimbutama ja osa saagist riknes. Selle kõige tulemusena on Eesti maasikaid müügilettidel kahjuks tunduvalt vähem kui varasematel aastatel,» rääkis Lillemets.

Ta täpsustas, et Eesti maasikad veel lettidelt päris ära ei kao. Põhihooaja lõpp küll paistab, kuid need põllupidajad, kes istutasid see aasta endale uue põllu ja panid sinna peale frigotaimed, saavad oma saaki korjama hakata umbes juuli keskelt.

«Kuna praegu on päiksepaistelised ilmad, mis küpsetavad korraga suuremas koguses marju siis parim võimalus oma maasikavarusid nii söömiseks kui sissetegemiseks täiendada on Tallinnas maasikafestivalil, kus kõik suuremad Eesti maasikakasvatajad esindatud ning ka müügile tulevad kogused ning sortide valik kõige suurem!» lubas Lillemets.

Eesti Maasikakasvatajate Liit korraldab Ülemiste kaubanduskeskuse parklas festivali juba üheksandat korda ning pakkumisele tulevad lisaks maasikatele ka kõik muud aiasaadused, liha- ja piimatooted ning käsitööd. Kuuma ilma juurde saab kindlasti nautida ka jäätisekokteili maasikatega.

Tänavune maasikafestival saab alguse laupäeva hommikul kell üheksa, ametlik festivali avamine on kell 12 koos suure maasikatordi ühissöömisega. Lisaks tordi tegemisele selgub ka selle festivali «Maitsvaim maasikas», üle-eelmisel aastal alguse saanud traditsioon koostöös DanSukkeriga ning Eesti tuntuimate toidublogijatega selgitab selle hooaja magusaima maasika kasvataja. Igal päeval läheb mitu korda oksjonile kast maasikaid alghinnaga üks sent.

Festivali peaesinejaks on Elina Born, lisaks on lastele kohal kloun, esineb lasteteater, kohapeal jagatakse palju õhupalle, saab teha näomaalinguid, hüpata batuutidel ning toimub Suur Maasikaviske võistlus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles