Laulupeolt viivad koju tasuta ööbussid

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu- ja tantsupeo eribussid.
Laulu- ja tantsupeo eribussid. Illustratsioon: Pm

Laupäeva öösel pärast laulupeo lõppu hakkavad sõitma kuus ajutist ööbussiliini, mis viivad kõik soovijad tasuta Tallinna eri osadesse.

Arvestades sellega, et laulupeo kontsert lõpeb küllaltki hilja, aga inimestel on ikkagi vaja koju saada, vaatasime oma võimalused üle ja leidsime, et paneme pärast laulu- ja tantsupeo lõppu käima ööbussid,» ütles Tallinna transporti juhtiv abilinnapea Taavi Aas.

Ta lisas, et tegemist ei ole tavapäraste bussiliinide töögraafiku pikendamisega, vaid spetsiaalsete liinidega, mille marsruudid on planeeritud nii, et bussid peojärgsetesse ummikutesse seisma ei jääks. «Me teame, et kui laulupidu lõpeb, siis see inimeste hulk, mis lauluväljakult ära tuleb, on hästi suur ja Narva maantee on igasugusele transpordile suletud. Sealt ei pääse läbi ei tavatransport ega ühissõidukid. Seetõttu me planeerisime need bussiliinid nii, et nad algavad sellistest kohtadest, kus inimesed tänavaid täiesti ära ei ummista.»

«Kui on ilus ilm ja inimesi on palju, siis ei ole kogu selle inimhulga laialivedamine ühistranspordiga kuidagi võimalik. Loomulikult ei rahulda need liinid sajaprotsendiliselt kõikide laulupeoliste vajadusi, aga me loodame, et need aitavad natukenegi olukorda leevendada,» ütles abilinnapea.

«Öised liinid ei dubleeri ühtegi tavalist ühissõidukiliini. Ööbussidel ei saa olema ühtegi liininumbrit, mis ajaksid ainult inimesi segadusse. Liinidel on peal suunad: Õismäe, Mustamäe, Pääsküla, Lasnamäe, Pirita ja Kopli,» lisas transpordiameti juhataja Andres Harjo.

«Näiteks Õismäe suund saab alguse Laikmaa tänavalt bussiterminali kõrvalt ja kulgeb kõige otsemat teed mööda Väike-Õismäe dispetšerpunkti. Väga oluline on ära märkida ka peatused, sest ööliinide bussid ei peatu kõikides nende teele jäävates peatustes,» lausus Harjo.

Pääsküla liin saab alguse Hobujaama tänavalt ja sõidab kuni Nõmme ujulani. Pirita liin algab Pirita teel Lillepi peatusest, Pelguranna liin Hobujaama peatusest ning Mustamäe liin samuti Laikmaa tänavalt.

«Lasnamäe liini puhul oli arutusel ka see, kas esimese peatuse peaks lauluväljakule lähemale tooma. Aga varasem kogemus on näidanud, et kui laulupeo kontsert lõpeb, siis on seal tänavatel liiga suur rahvahulk. Seetõttu algab Lasnamäe liin Liikuri peatusest Smuuli teel ja liigub siis edasi mööda Laagna teed ja peatub Laagna, Mustakivi, Rauna ja Priisle peatustes,» rääkis Harjo.

Tallinna Linnatranspordi ASi juhatuse esimehe Enno Tamme sõnul alustavad ööliinid oma sõite kell 00.30 ja sõidavad kella kaheni öösel. Seega, kell 02.00 väljub kõikidest alguspeatustest viimane buss.

Laulupeo transporditoimkonna juhataja Valdur Talts aga soovitas tallinlastel tulla peole hoopis jalgrattaga. «Maalt tuleb niigi palju autosid ja lauluväljaku tagumine serv, Lasnamäe pool on autodest täitsa umbes. Üks häda on see, et pole kusagil parkida. Teiseks ei saa pärast kontserti lauluväljaku juurest liikuma, sest nagu varasem praktika on näidanud, hoiab politsei autoliiklust pärast kontserdi lõppu kuni tund aega kinni. Selle aja jooksul ei lasta parklatest ühtegi autot välja,» hoiatas Talts.

Jalgratastele aga rajatakse tema sõnul kolm parklat lauluväljaku juurde ning kaks tantsustaadioni lähedusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles