Tallinn jätab eralasteaedu eelistavad lapsed toetuseta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eralasteaed Naba
Eralasteaed Naba Foto: Erakogu

Tallinna linn võttis enne suvepuhkusi vastu uue eralasteaedade toetamise korra, mille järgi makstakse toetust edaspidi vaid nende laste eest, kel ei õnnestu munitsipaallasteaeda kohta saada.

Määrus puudutab 970 eralasteaedades käivat Tallinna last, kes võivad nüüd linna toetusest ilma jääda ning kelle pered peavad edaspidi kogu lasteaiatasu enda taskust maksma.

Haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktor Meelis Kond ütles, et linna eesmärk on toetada eralasteaedades käivaid lapsi, kes pole saanud kohta munitsipaallasteaias, samadel alustel nende lastega, kes käivad linna lasteaias. Ta viitas koolieelse lasteasutuse seadusele, mille järgi peab kohalik omavalitsus võimaldama lasteaiakoha kõigile 1,5-7aastastele lastele, kelle vanemad seda soovivad.

«Eralasteasutuse kulu kompenseeritakse vanematele, kelle lastele ei ole linn munitsipaallasteaias kohta pakkuda saanud,» selgitas ta.

Eralasteaia Naba juhataja Kristi Lüüde ütles, et uues korras polnud lahti selgitatud see, kas juba aastaid eralasteaias käivate laste vanemad peavad toetuse säilimiseks samuti hakkama nüüd kohta munitsipaallasteaedades taotlema. Haridusameti vastusest selgub, et nii see on.

«Toetust makstakse kõigi laste eest ühtsetel alustel ning vastavalt korrale peab toetuse saamiseks lapsevanem olema taotlenud lapse vastuvõttu kolme munitsipaallasteaeda,» kinnitas Kond.

Küsimusele, kas need lapsed, kes eelistavad eralasteaeda, ei väärigi toetust, vastas Kond: «Kui lapsevanemale on munitsipaallasteaias kohta pakutud, kuid ta otsustab siiski eralasteaia kasuks, on see tema teadlik valik ja eelistus.»

Lüüdele ei tundunud see õiglane, sest osa eralasteaedu erisustega, näiteks tõi ta kristlikke, teistsuguse pedagoogikaga waldorf-lasteaedu, erivajadustega lastele mõeldud või rahvusvahelisi eralasteaedu.

Lapsevanemale tähendab toetuse kadumine seda, et ta peab ta lasteaiamaksu täies mahus ise maksma. «Meil on lastevanematega sõlmitavates lepingutes kirjas täissumma, millest kohaliku omavalitsuse toetuse summa arvestame maha,» ütles Lüüde. 504-eurosest kuutasust maksab näiteks Viimsi vald toetusena kinni lapse kohta 223 eurot, Tallinna linn 111,5 eurot.

«Meie otsest kahju ei kannata, välja arvatud juhul, kui lapsevanemale muutub see summa määravaks ja ta meilt lapse üldse ära võtab,» tõdes juhataja. Tema sõnul on Naba lasteaeda toodud enamik lapsi siiski esimese valiku järgi nende lasteaia filosoofia pärast.

«Aga eks see ole rohkem ka põhimõtteline küsimus, sest ka need lapsevanemad maksavad linnale makse, aga nüüd karistatakse neid selle eest, et nad eralasteaia on valinud,» arvas ta.

Lisaks hakkab uue korra järgi linn toetust maksma igakuiseilt, mis tähendab, et kui keset õppeaastat peaks lapsele pakutama kohta linna lasteaias, kaotab ta kohe toetuse eralasteaia eest.

«Munitsipaallasteaias käimine on lapsele soodsam ja üldjuhul võtavad lapsevanemad, kes saavad teate, et tema lapse jaoks on koht vabanenud, hea meelega koha vastu. Lapsevanem ei ole selleks kohustatud, kuid see on tema õigus. Reeglina aga õppeaasta keskel kohti ei vabane,» ütles selle peale Kond.

Vaidlustavad määruse

Eralasteaedade juhid otsustasid eile toimunud koosolekul, et määrus vaidlustatakse, esmalt juba seetõttu, et korra kehtima hakkamiseni jäänud aeg on liiga lühike sellega kohanemiseks.

«Viimasele kirjalikule päringule tuli haridusametist vastuseks automaatteade, et oleme puhkusel ja tagasi 5. augustil. Määrus hakkab aga kehtima 15. augustist. Seejuures on haridusametil veel vajalikud taotlusvormid tegemata,» selgitas Lüüde.

Lastevanematel soovitatakse pöörduda laste võrdsete õiguste kaitseks õiguskantsleri poole.

«Samal ajal soovitame oma lastevanematele igal juhul taotleda kohta kolme munitsipaallasteaeda, et mitte toetust kaotada,»  lausus Lüüde.

15. augustiks peavad lastevanematel kõik dokumendid korras olema – kolmes lasteaias koht taotletud, neist äraütlemine saadud ning avaldus eralasteaeda esitatud. Suvisel puhkuste ajal võib järelejäänud pooleteisest kuust napiks jääda.

Täna sai haridusamet taotlusvormid valmis ning pani need oma kodulehele, kus on ka info lasteaedade suvise töökorralduse kohta.

Tallinn maksab eralasteaedadele linnalasteaedadega võrdselt pearaha 111,50 eurot ühe lapse kohta kuus. Sel aastal on linnaeelarves eralasteaedade toetuseks planeeritud 1,29 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles