Tallinna ülikoolid muutsid vastuvõtutingimusi

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abiturient riigieksamit sooritamas.
Abiturient riigieksamit sooritamas. Foto: Tairo Lutter

Alates 2013/2014. õppeaastast muutus gümnaasiumi riigieksamite sooritamise kord, mille alusel muutusid lisaks eesti keele eksamile kohustuslikuks ka matemaatika ja võõrkeele eksam. Seoses sellega küsis Tallinncity kahelt suuremalt Tallinna ülikoolit, millised on sisseastujate jaoks suurimad muudatused.

Tallinna Ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Merit Paist rääkis, et kuna enam ei ole kasutusel riigieksameid, mida tehti enne 2014. aastat, muutsid nad peaaegu kõigi erialade vastuvõtutingimusi.

«Matemaatika eksamist kasutame kas laia või eelmiste aastate eksami tulemust. Erialadel, kus on nõutav lai matemaatika, saab kitsa matemaatika lõpueksamiks valinud kandidaat sooritada kohapeal teistsuguse sisuga vastuvõtueksami,» kommenteeris Paist, kuidas nemad on kitsa ja laia matemaatikaeksami küsimuse lahendanud.

Tallinna Ülikool on suurendanud oma vastuvõtueksamite osakaalu. Kõigil erialadel peale kahe tuleb sisseastumisel sooritada vastuvõtueksam. Muudetud on eritingimustel vastuvõtu süsteemi.

«Tudengikandidaadid, kelle eesti keele või eesti keele kui teise keele riigieksami tulemus on vähemalt 90 palli võivad sisseastumiseksamit sooritamata ülikooli õppima asuda enda poolt vabalt valitud eesti õppekeelega erialal tasuta õppekohal (v.a filmikunsti, meedia, muusika, kunstiõpetuse ja koreograafia erialal),» rääkis Paist.

Paistu sõnul aitab vastuvõtueksamite osakaalu suurenemine õppima tulijatel teha paremini läbimõeldud valikuid ning tutvuda enne valiku tegemist oma tulevase ülikooliga.

Tallinna Tehnikaülikooli vastuvõtu peaspetsialist Barbara Hein vastas Tallinncityle, et sellel aastal on võimalik bakalaureuse- ja inseneriõppesse kandideerida ainult laia matemaatika ja eesti keele riigieksamite tulemustega. Erinevalt eelmisest aastast ei saa kandideerimiseks kasutada võõrkeele riigieksamite tulemusi.

«Need kandidaadid, kes on sooritanud kitsa matemaatika riigieksami või pole üldse matemaatika riigieksamit sooritanud, saavad osaleda matemaatika sisseastumiskatsetel,» rääkis Hein. Sellel katsel võivad osaleda ka kõik need, kes soovivad oma matemaatika riigieksami tulemust parandada.  Inglise keele riigieksami tulemust arvestatakse ainult inglisekeelsetele erialadele kandideerides täiendava lisatingimusena.

Rakenduskõrgharidusõppesse kandideerimise tingimused on jäänud samaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles