Suur pildigalerii: vaata, kuidas vabaõhumuuseumis jaane peeti!

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kas nüüd lähme natukeseks vihmavarju või?» küsis lastele mänge korraldanud naine. Lapsed vastu kooris:«EIII!» Ja nii läksid mängud Jüri-Jaagu talu juures edasi.

Lapsed teavad, et ega väikse vihma tõttu ei pea ju lõbu ära jääma. Nii oligi jaaniõhtu Eesti Vabaõhumuuseumis täis tantsu ja tralli, olenemata vihmasahmakatest, mis iga natukese aja tagant jaanipäevalisi värskendas. Kes vihmast läbi ligunenuna väikest külmetust tundis, sai end lõkke ääres soojendada, sest neid oli vabaõhumuuseumi talude hoovides õige mitu.

Kiigeplatsil mängis muusikat Väikeste Lõõtspillide Ühing, mille saatel inimesed jalga keerutasid. Sama oli ka näiteks Nätsi tuuliku juures, kus lisaks puusanõksutamisele sai ka «Krõõda tütretütarde» etendust näha.

Härjapea talu hoovis sai muuhulgas teadmisi vanadest talutöödest. «Nõnda peaasjalikult silgu ja leiva, pudru ja hapupiima peal sirgus tugev ja väärikas rahvatõug, kes mõistab olla uhke iseenda töödele ja tegemistele,» räägiti huvilistele vanade eestlaste toitumusharjumustest. Kindlasti pani nii mõnigi pealtvaataja vanarahva kommetest midagi kõrva taha.

Jaaniõhtu pakkus meelelahutust lisaks eestlastele ka välismaalastele, neid oli jaaniõhtul õige palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles