Aikomus: Eesti võiks oma põgenike vastuvõtmise kvooti suurendada

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulastepäeva üritus Tammsaare pargis.
Pagulastepäeva üritus Tammsaare pargis. Foto: Uwe Gnadenteich

Mille haaraksid kaasa Sina, kui peaksid oma kodust põgenema? Sellise küsimuse püstitasid tänase ülemaailmse Pagulaspäeva puhul Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) ja ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) esindajad Tammsaare pargis.

Täna Tammsaare parki üles pandud telgi juures pagulaste eluolust selgitusi jaganud UNHCR esindaja Markku Aikomuse sõnul ei ole oluline ainult raha saatmine pagulaslaagritesse, vaid ka inimeste majutamine oma riigis.

Aikomus rääkis, et konfliktipiirkondade naabruses paiknevad riigid ei suuda pagulastega üksi hakkama saada: «Liibanoni populatsioonist 20% moodustavad põgenikud, kuid riigil pole lihtne nii paljusid inimesi aidata. See tähendab, et riigid nagu Eesti, mis ei võta vastu nii palju põgenikke, võiks oma kvoote suurendada.»

Aikomuse arvates peaksid inimesed aitama abivajajaid mitte ainult oma riigis, vaid ka mujal, sest kunagi ei tea, mida tulevik toob. «Süüria oli suuruselt teine põgenikke majutav riik, pakkudes abi Iraagi ja Palestiina põgenikele. Täna tuleb aga pea kõige rohkem sõjapõgenikke just Süüriast.»

«Paljud inimesed, kellega ma olen siin täna rääkinud, ütlevad, et pole kunagi mõelnud, et peaks ise põgeniku rollis olema. Meie idee on täna inimesi mõtlema panna, et täna on põgenik keegi teine, kuid homme võid olla see juba sina või sinu perekond,» selgitas Aikomus, miks peaksime põgenike probleemile rohkem tähelepanu pöörama.

Samas on Aikomus kindel, et üksnes põgenike vastuvõtmine ei lahenda probleemi. «Lahendus peaks ikkagi tulema rahvusvaheliselt ja poliitilisel tasandil, et konflikt lõpeks ja inimesed saaksid tagasi koju pöörduda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles