Niguliste kiriku peaaltarit saab uurida internetis

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Rode altar internetis.
Herman Rode altar internetis. Foto: Ekraanipilt

Niguliste muuseumi uurimis- ja konserveerimisprojekti «Rode altar lähivaates» raames valminud interaktiivne multimeediarakendus on nüüd Niguliste muuseumi kodulehel kõigile huvilistele tasuta kättesaadav.


Rakenduse abil saab avada ja sulgeda altari tiibu ning teha lähemat tutvust kujutatud pühakutega, samuti lugeda retaabli ajaloo ja tehniliste uuringute kohta.

«Kui tõelise peaaltari avame vaid kolmel korral aastas, siis nüüd on kõigil võimalus oma arvuti vahendusel kappaltarit avada ja sulgeda ning lähedalt uurida maalinguid ja altariretaabli sees paiknevat neljakümmet puuskulptuuri,» ütles Niguliste muuseumi direktor Tarmo Saaret. «Kellel on aga huvi kujutatud pühakute ja kappaltari ajaloo vastu, saab rakenduse abil lugeda ka selgitavaid tekste,» lisas ta.

Multimeediarakendust on puutetundlikul ekraanil võimalik kasutada ka Niguliste muuseumis kohapeal. Nõnda saab külastaja ühteaegu uurida nii reaalset kunstiteost kui ka interaktiivset lahendust. Niguliste muuseumisse peaaltari taha rajatud avalikus restaureerimistöökojas on aga reaalajas võimalik näha altari konserveerimistöid.

2013. aastal alanud mitmeaastane konserveerimisprojekt «Rode altar lähivaates. Niguliste peaaltari retaabli ajalugu, tehnilised uuringud ja konserveerimine» keskendub Niguliste peaaltari hiliskeskaegse kappaltari restaureerimisele. Kappaltar on üks suurejoonelisemaid ja paremini säilinud hiliskeskaegseid Põhja-Saksa altariretaableid kogu Euroopas.

Retaabel telliti 1478. aastal tuntud Lübecki meistri Hermen Rode töökojast, Tallinnasse jõudis see 1481. aastal. Kappaltaril on kujutatud rohkem kui neljakümmet pühakut ja piiblitegelast ning mõõtmetelt kuulub see 15. sajandi hansalinnade suurimate hulka.

Uurimisprojekt on praeguseks andnud juba mitmesuguseid huvitavaid tulemusi ja toonud kokku eri ametkondade oskusteabe – nii on Eesti Kunstimuuseumi, Eesti Kunstiakadeemia ja Ennistuskoda Kanuti kõrval uurimistöös osalenud Keskkonnauuringute Keskus ning Maksu- ja Tolliamet.

Interaktiivne Rode altar asub aadressil http://rode.wiseman.ee/static/rode/
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles