Vaata, kus toimuvad pealinna jaanipeod!

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ar vo Meeks/Valgamaalane

23. juuni õhtul saab pealinnas valida mitme suure jaanipeo vahel. Avastada saab nii vanu jaanikombeid kui ka jaaniõhtu imesid.

Eesti Vabaõhumuuseumis tehakse jaanipeoga algust kell 19. Muuseumialal, kauneid vaateid pakkuva merelahe külje all süüdatakse lausa mitu jaanituld. Rocca al Mare kõrgelt kaldapealselt saab vaadata päikeseloojangut merel ja imetleda Tallinna sihvakaid torne.

Kiigeplatsil on peaesinejaks Väikeste Lõõtspillide Ühing, vanade külapidude traditsiooni ühes tantsude, mängude, pillilugude ja kiigelauludega hoiavad külaväljaku peoplatsil üleval Leigarid.Nätsi tuuliku platsil saavad külastajad osa 1970-ndate aastate kalurikolhoosi jaanipeost, Härjapea talu õuel tähistatakse aga võidupüha ja jaaniõhtut 1930-ndate aastate vaimus. Kavas on kontsert, vanade tööde ja tantsude demonstratsioonid, saab ühiselt laulda ja tõmmata õnneloosi.

Muuseumi talud on avatud kuni kella 22.30, taludest võib iga peoline avastada vanu jaanikombeid. Huvilisi ootab ka jaaniõhtu imede avastusretk. Pulga, Härjapea, Kolga ja Roosta taludes ning Sutlepa kabelis saab näha näitust «Eluring. Elu tähtsündmused sünnist surmani», mis tutvustab sünni, täisealiseks saamise, abiellumise ja surmaga seotud kombestikku eesti rahvakultuuris. Süüa-juua pakutakse Kolu kõrtsis, Härjapea talu õuel ja Nätsi tuuliku juures, Kiigeplatsil ja Külaväljakul toitlustab Pärnu Café Amps. Jooki, maiust ja muud kaupa saab osta Lau külapoest ja peavärava poest. Kella 19 – 21.30 saab ka hobusõitu teha.

Muuseumisse toovad ja viivad ka tagasi tasuta bussid nii kesklinnast Viru hotelli juurest kui Väike-Õismäelt. 

Nõmme Spordikeskus ootab üle linna Jaanitulele, pidu lükatakse käima kell 19.00 ja kestab kella 02.00-ni. Esinevad Vallatud Vestid ehk Tanel Padar, Ott Lepland ja Jalmar Vabarna ning Kukerpillid. Lisaks rohkelt mänge nii noortele kui vanematele jaanilistele ja linna kõige võimsam jaanituli. Tuli süüdatakse vaatemänguliselt kell 22.00-22.30.

Kesklinnas toimub jaanipidu Kalevi Keskstaadionil, väravad avatakse juba kell 17. Kesklinna Jõulisel Jaanipeol esinevad Eesti ansamblid Metsatöll, Apelsin ja Traffic ning esmakordselt Eestis esinev tuntud folk-rocki bänd Melnitsa Moskvast. Avatud on lasteala, saab osta süüa-juua. Süüdatakse jaanituli, oodata on ka üllatusesinejaid. Pidu kestab kella üheni öösel. Peo korraldab Tallinna Kesklinna Valitsus. Üritus on tasuta!

Lasnamäe Paeväljal algab Jaanipidu kell 20, esinevad legendaarne naisvokaal-kontsertansambel «Laine», ansamblid «Ljubava», «Mlada», «Iris» ja «Tricky Jay» ning tantsuansambel Kullaketrajad. Tervituskõnega esineb Lasnamäe linnaosa vanem Olga Ivanova. Pidu kestab kella 01.00-ni.

Kohapeal töötavad mitmed müügitelgid, kust saab osta šašlõkki, grill-liha ja muid suupisteid ning jooke. Peopaigale toovad bussiliinid nr 29, 60, 63 ja 65, peatus „Paevälja“. Tasuta sissepääs!

Patarei kindluses saab veeta toreda perepäeva. Mängib elav muusika, lastele on erinevad mängud ja batuudid. Perepäev Patareis jätkub Jaaniõhtuga rannakohvikus.

Tallinna Tivolipargis toimub suur tuleshow. Tantsu jagub kõigile ka läbi öövalguse DJ-de Chucky ja Ivar Mind'i rütmidel. Valguse võitu pimeduse üle tähistatakse lõpetuseks efektse ilutulestikuga mere ääres.

Põhja-Tallinna Valitsus korraldab jaanipäeva juba homme, 20. juunil Stroomi rannas, pidu kestab kella 12.00-22.00,  kõigil on suurepärane võimalus jaanilaadast ja kontserdist tasuta osa saada. Teiste seas esinevad Erich Krieger, Aarne Jaama ja Tõnu Raadik, kell 16 toimub tasuta zumba treening ning kell 20 süüdatakse Põhja-Tallinna suur jaanituli.

Nagu ikka Põhja-Tallinna üritustel tavaks, on ka seekord avatud lõbus lasteala, kus saab sõita põrkepaatide, UFO elektriautode ja velokartidega ning lustida batuutidel ja karussellidel. Avatud on rannakohvik «Kuldrand».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles