Must kast salvestab trollijuhi kogu tegevuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued madalapõhjalised trollid.
Uued madalapõhjalised trollid. Foto: Liis Treimann

Tavaliselt räägitakse mustadest kastidest lennukitega seonduvalt, nüüd paigaldas aga Tallinna trammi- ja trollibussikoondis samasugused seadmed ka oma uutesse trollidesse. See annab võimaluse täpselt saada teada, kuidas trollijuht on käitunud.

Trammi- ja trollibussikoondise trollide hoolduse ja remondiosakonna juhataja Vladimir Nafigin ütles, et juba paar nädalat töötavad 28 viimasel neljal aastal ostetud uuel trollil seadmed, mis võimaldavad saada täielikku ülevaadet nii sõiduki tehnilisest seisundist kui juhi tegevusest.

Nafigin selgitas, et kui troll tuleb depoosse, siis wifit ehk traadita internetti kasutades skaneeritakse seal kogu päeva jooksul trollis salvestatud info. Sellest on kohe näha, kas on toimunud mingeid kõrvalekaldeid sõiduki seadmete töös ning millele tuleks tähelepanu pöörata. Samuti saab täieliku pildi juhi tegevusest.

«Sellinne teave on eriti vajalik siis, kui trolliga on juhtunud mingi õnnetus,» lisas Nafigin. «Siis saab kohe selgeks, milline oli trolli kiirus, kas juht vajutas gaasi või pidurit ning kuidas ta üldse käitus.»

Alates 2008. aastast ostetud Solarise uute trollide lepingutes oli kohe kirjas, et sõidukites peavad olema tagatud tehnilised võimalused niisuguse süsteemi evitamiseks. Mustad kastid ning andmete vastuvõtusüsteemi tark- ja riisvara valmis Poolas alles kuu aega tagasi.

Kuna uute trollide hanketingimustes olid kõik need võimalused kirjas, siis ei pidanud trammi- ja trollibussikoondis nüüd enam midagi juurde maksma.

Nafigini sõnul toimivad samasugused süsteemid juba paljudes riikides. Edasiarendusena oleks võimalik trollide tehnilist olukorda jälgida ka igal ajahetkel. Tehniliselt uued trollid seda küll võimaldavad, kuid sel juhul tuleks koostööd teha mõne mobiilsideteenust pakkuva firmaga ning see tähendab lisakulutusi. Tuleb kaaluda, kas niisugune investeering on vajalik ja kas see ka end ära tasub.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles