Fotod: avati Kaasani kiriku reliikviate näitus

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Vene Muuseumis avati Tallinna ja kogu Eesti metropoliidi Korneliuse juuresviibimisel pidulikult näitus «Kaasani kirik. Säilitame meie reliikviad».


Näitus on pühendatud unikaalse ajaloo- ja kultuurimälestise, Tallinna vanima puidust pühamu, Jumalaema Sündimise pühakuju (Kaasani) õigeusu kiriku säilitamisele, teatas muuseumi direktor Larissa Ušnitškova.

«Käesoleval ajal on Jumalaema Sündimise kirikule ehk Kaasani kirikule hädasti vaja kiiret restaureerimist, eriti teravalt on päevakorral küsimus hoone sees remondi-restaureerimistööde läbiviimisest, päästmaks seinamaalingud, mille olukord on nutune.
Iidsest ajast on pühamuid ehitatud ja säilitatud kogu rahva püüdlustega. Sellepärast otsustas Sihtasutus Tallinna Vene Muuseum toetada Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu kiriku sinodi initsiatiivi algatada Kaasani kiriku restaureerimiseks annetuste kogumist,» rääkis Ušnitškova.

«Selle mõttega valmistas muuseum ette näituse «Kaasani kirik. Säilitame meie reliikviad», mille eesmärk on äratada Eestimaa elanike huvi ja kaasata võimalikult suurel hulgal ühiskondlikku jõudu Eesti kõige vanema õigeusu kiriku, Tallinna Jumalaema Sündimise kiriku säilitamise teema juurde, panna liikuma restaureerimisprobleemidele lahendust pakkuv mehhanism, ühendades võimu, kiriku, suuräride ja ühiskondlike organisatsioonide pingutused,» lisas ta.

Näitusel saab vaadata ligikaudu 70 unikaalset eksponaati Tallinna Jumalaema Sündimise pühakuju (Kaasani) kiriku, vaga õigeusulise vürst Aleksandr Nevski katedraali kogudest ja Tallinna Linnaarhiivi fondidest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles