Vanalinna kirikute elektri- ja küttesüsteemid on tuleohtlikud

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Oleviste kirikule
Vaade Oleviste kirikule Foto: Liis Treimann

Linnavolikogu kinnitas Tallinna vanalinna arengukava aastateks 2014–2021 keskendub UNESCO maailmapärandi kaitsele.
Arengukava näeb muuhulgas ette toetada kirikute ja kultuuriväärtuslike hoonete restaureerimist vanalinnas.

Arengukavas kirjeldatakse ka vanalinna kirikute nukrat seisukorda: kirikute seisukorra parandamiseks tuleb jätkata kirikuhoonete ja nende interjööri restaureerimist, terav probleem on ka vananenud ja amortiseerunud tehnosüsteemid. Arengukava nendib kirikutes on kasutusel veel nõukogude ajal paigaldatud ja nüüdseks tuleohtlikuks muutunud elektri- ja küttesüsteemid, mis kujutavad kultuuripärandi säilimisele reaalset ohtu.

Tuleohu kõrval on probleemiks ka küttesüsteemide ebatõhusus, mis vähendab kirikuruumide kasutamise võimalusi talvel. «Maailmapärandi tutvustamise aspektist on oluline suurendada kirikute märgatavust ja külastatavust, näiteks luua Tallinna kirikukellade koosmängu elektroonilised võimalused,» seisab arengukavas.

Aregukava kohaselt plaanib linn hoida kirikuhoonete ja nende interjööri korrashoiu on pideva tähelepanu all, et oleks tagatud tehnosüsteemide stabiilne hooldus ja uuendamine. Laienema  peaks kirikute avalik funktsioon kontserdi- ja näitusepaigana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles