Tallinn jätkab kohtuvaidlusi erakoolidega

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul jätkab linn kohtuvaidlusi erakoolide rahastamise asjus nii kaua, kuni riigikohus on andnud hinnangu erakooliseaduse vastavale sättele, mis on linnavalitsuse hinnangul põhiseadusega vastuolus.


Kõlvart ütles Tallinncityle, et Tallinna linn ei oska prognoosida, kui kaua võib riigikohtul vastava otsuse tegemiseks aega kuluda. «Senise praktika kohaselt võiks selleks kuluda 5-6 kuud,» lausus ta.

Kui riigikohtu otsus peaks tulema Tallinna linna jaoks soodne, on võimalik riigilt erakoolidele makstud raha sisse tagantjärele sisse nõuda. «Juhul kui riigikohus nõustub Tallinna linnaga ning tunnistab põhiseadusevastaseks olukorra, kus Eesti Vabariik ei ole kehtestanud põhiseaduse paragrahv 154 lõige 2 alusel kohustuse täieliku rahastamist riigieelarvest või tunnistab põhiseadusevastaseks ja kehtetuks erakooliseaduse paragrahvi 22, on Tallinna linnal võimalik nõuda seeläbi tekkinud ja kantud kulutuste hüvitamist riigi poolt,» ütles Kõlvart.

Abilinnapea poolt viidatud põhiseaduse paragrahv 154 ütleb: «Kohalikule omavalitsusele võib panna kohustusi ainut seaduse alusel või kokkuleppel kohaliku omavalitsusega. Seadusega kohalikule omavalitsusele pandud riiklike kohustustega seotud kulud kaetakse riigieelarvest.»

Erakooliseadus aga sätestab, et « Vald või linn osaleb eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises proportsionaalselt selles koolis õppivate õpilaste arvuga, kelle rahvastikuregistri järgne elukoht asub selle valla või linna haldusterritooriumil.»

Just nende seaduseparagrahvide basil on tekkinud olukord, kus Tallinna linn leiab, et kui riik paneb kohalikule omavalitsusele kohustuse siis andku ka raha. Kohtud on siiani olnud vastupidisel arvamusel.

Just seetõttu otsustabki linnavolikogu täna õhtul esitada riigikohtule taotluse niisuguse olukorra põhiseadusevastaseks ning vastava seadusesätte kehtetuks tunnistamiseks.

Niikaua, kuni riigikohus pole otsust teinud, jätkab Tallinna linn pooleliolevate kohtuvaidlustega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles