Eesti Draamateater toob lavale Raimond Valgre elu

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Valgre elust ja loomingust kõneleva lavastuse «Laul, mis jääb» peaosas on Märt Avandi.
Raimond Valgre elust ja loomingust kõneleva lavastuse «Laul, mis jääb» peaosas on Märt Avandi. Foto: Eesti Draamateater

 Eesti Draamateatri suure saali laval esietendub homme, 13. juunil kell 19 Raimond Valgre elust ja loomingust kõnelev uus näidend «Laul, mis jääb». Lavastuse autoriteks on Merle Karusoo, Liis Aedmaa, Jan Rahman ja Piret Saul-Gorodilov.

«Ainult üksikud sünnivad peale surma – on öelnud Nietzsche. Raimond Valgre on üks nendest. Enne sõda tunti seda kõrtsipillimeest vähe, tema laule ei plaadistatud, kuigi «Muinaslugu muusikas» ja «Sinilind» olid juba loodud. Sõja ajal vene väes aitasid tema laulud meestel ellu jääda, pärast sõda ei tahetud neid mehi ega võidule aidanud laule tunda,» rääkis autor Merle Karusoo. «Oli lühike Raimondi laulude buum. «Peagi saabun tagasi su juurde», «Ei suutnud oodata sa mind» - aga salvestusteni need ei jõudnud. Ja siis keelati Valgre ära. Sellepärast, et ta laulis armastusest, mitte tööst. Keelati ära tango. Keelati ära saksofon. Jäi ainult minoorist mažoori tõlgitud «Saaremaa valss». Ta jõi ennast surnuks. Siis hakkasid tema laulud elama.»

Mastaapsesse suvelavastusse on kaasatud ligi 70 näitlejat ja muusikut, lavastuse tarbeks on osaliselt taastatud legendaarne lokaal Draamakelder, kus omal ajal mängis sageli ka Raimond Valgre oma ansambliga. Nüüd pakub keldrikohvikus 40 minutit enne etendust ja vaheagedel ajastukohast meelelahutust võluv naisansambel. Pääs Draamakeldrisse, mis on viidud teatri kassapoolsele küljele, on ühtlasi sissepääsuks etendusele.

«Laul, mis jääb»

Autorid Merle Karusoo, Liis Aedmaa, Jan Rahman, Piret Saul-Gorodilov
Lavastaja Merle Karusoo
Kunstnikud Maret Tamme ja Illimar Vihmar
Valguskunstnik Margus Vaigur (Endla)
Muusikajuht ja arranžeerija Malle Maltis
Liikumisjuhid Laine Mägi ja Liis-Katrin Avandi
Lavastaja assistendid Indrek Sammul ja Maia Soorm

Osades Märt Avandi, Laine Mägi, Harriet Toompere, Piret Krumm, Ülle Kaljuste, Robert Annus, Mihkel Roolaid, Pääru Oja, Mait Malmsten, Juss Haasma, Raimo Pass, Taavi Teplenkov, Indrek Sammul, Ain Lutsepp, Guido Kangur, Jüri Tiidus, Tiit Sukk jt.

Suvelavastust  «Laul, mis jääb» mängib Eesti Draamateater sel suvel juunis ja augustis kokku 22 õhtul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles