Ühine löögirusikas Savisaare vastu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi kuulunud Eerik-Niiles Kross sai populaarseks oma jõulise kampaaniaga.
IRLi kuulunud Eerik-Niiles Kross sai populaarseks oma jõulise kampaaniaga. Foto: Andres Haabu

Tallinna linnapea Edgar Savisaar on saanud kogu ametiaja jooksul nautida peaaegu opositsioonivaba linnajuhtimist, kuid nüüd on kolm pealinnas võimuta jäänud erakonda loonud ühisrinde ja alanud on esimene etapp Savisaare mahavõtmisel.

Just nii nimetavad nad uut tekkinud vastujõudu ise: esimene etapp Savisaare kukutamisel. Naiivseid lootusi neil ei ole, aga hirmutada ja häirida saavad Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning arvatavasti ka sotsid küll. Esimeseks näiteks on täna õhtul aset leidev järjekordne Savisaare umbusalduskatse, mis sunnib linnapead istungile vähemalt kohale tulema. Tülikas seegi.

Juba viimased paar kuud on koos käinud kõigi Tallinna opositsiooniparteide juhtkujud. Ühisopositsiooni loomisel koostatakse valdkondade kaupa ühiste kavatsuste protokoll, mille sisuks kõigi kolme erakonna ühisosas leiduvad mõtted, mida on reaalses elus võimalik sõltumatult Savisaarest ellu viia.

Siinkohal on oluline märkida, et need algatused võiksid ühte jalga astuda Tallinna linna ja riigivõimu parema koostööga. Seetõttu kaasatakse loodavasse opositsiooninõukogusse ka Tallinnaga seotud inimesed kõigist kolmest riigikogu fraktsioonist ehk luuakse pealinna volikogu ja riigikogu ühistöörühm.

Plaanis on koordineerida ühistegevust riigikogu, volikogu ja Tallinna linnaosade halduskogude vahel. Korraldada opositsiooni pressikonverentse. Arutada ja toetada halduskogudes opositsioonieelnõusid. Halduskogud võivad esmapilgul paista üsna tähtsusetud, kuid just neis arutatakse linnaosasid puudutavaid detailplaneeringuid ja kogudelt oodatakse neile soovituslikku heakskiitu.

Kui opositsioonijõud ühinevad, on neil ühine asi ajada kaheksast linnaosa halduskogust viies, kus nad esimehe ja aseesimehe kohti jagama hakkavad: Kesklinnas, Kristiines, Mustamäel, Nõmmel ja Pirital. Lasnamäel, Põhja-Tallinnas ja Haaberstis on keskerakondlikud halduskogu juhid.

Ühisopositsiooni teemadeks on Suur-Tallinn, teed, tänavad ja liiklusseadus, tänapäevane ühistransport, reklaamimaks, tasulise parkimise teema ja muukeelsetes lasteaedades eesti keele õpe.

Tallinna linnavolikogu IRL­i fraktsiooni esimees Eerik-Niiles Kross ütles, et Tallinna opositsiooni eripära on see, et kuigi riigi tasemel ollakse kord ühes, kord teises leeris, siis Eesti poliitikas laiemalt on kolm Tallinna opositsioonierakonda need, kes kuuluvad euroopalikku demokraatliku aluspõhjaga poliitilisse perre. Samas on Tallinna keskerakondlik linnavõim juba aastaid esindanud hoopis teise maailma kuuluvat sovetlik-populistlikku poliitilist kultuuri.

«Ainus mõistlik ja minu arvates kõige selgemalt ka meie valijate huve esindav lähenemine on opositsioonijõudude ühendamine linnas. Kui erakondlikku kemplemist on mõnikord ehk tarvis, siis jäägu see Toompeale,» leidis Kross.

«Loomulikult on opositsiooni eesmärk savisaarluse lõpetamine Tallinnas. Opositsiooni visadusest sõltub Eesti arengus praegu väga palju. Meenutan Savisaare valimisjärgset ennustust, et Kross väsib umbes kuue kuu pärast. Nüüd ma ütleks, et olen alles hoogu sisse saamas.»

Reformierakonna Tallinna piirkonna juht Kristen Michal tõdes, et tegemist on esimese pääsukesega ühistöös, mis saab pärast suvepuhkust hoo sisse augustis-septembris.

«Alustades tööd halduskogudes, paneme seljad kokku, et valmistuda 2017. aasta kohalikeks valimisteks,» ütles Michal. «Ajendeid võitlemiseks praeguse linnajuhtimise vastu ei tule enam mitte iga nädal, vaid iga päev. Ja on märke, et Keskerakond annab ka endale aru, et need võivad olla nende neli viimast aastat Tallinnas.»

Sotsiaaldemokraadid on kuni augustini veel äraootaval seisukohal. «Oleme ise loomas Positiivse Tallinna programmi ja teeme oma organisatsiooniga tööd, et olla sügiseseks poliithooajaks valmis,» põhjendas sotside Tallinna piirkonna juht Rainer Vakra viivitust.

«Ühisopositsioonist ei tohi tulla ühe päeva PR-projekt ja seepärast tuleb esmalt paika panna sisu. Mul seisavad juulis ees kohtumised kõigi sotsiaaldemokraatidest ministritega, et mõelda, kuidas riik saab pealinna toetada.»

Vakra sõnul ei tohi kannatada suur hulk Tallinna elanikke, kes Edgar Savisaart ei toeta ega vali. «Riik saab appi tulla oluliste maanteede puhul või sellega, et oluline turismiobjekt – Tallinna teletorn – jääks müümata. Sellega, et Tallinnas oleks mõni riigigümnaasium.»

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ainult rõõmustas ühisrinde teadet kuuldes: «Jõudu! Tubli! Oligi aeg, et opositsioon hakkaks käituma opositsiooni moodi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles