Opositsioon tahab kriminaaluurimise alla sattunud Savisaart umbusaldada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Erik Prozes

Tallinna volikogus opositsiooni kuuluvad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning Reformierakond lubavad algatada kriminaaluurimise alla sattunud Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare umbusaldamise, kui ta ise neljapäevaks ametist ei lahku.

Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Rainer Vakra ütles pärast piirkonnaorganisatsiooni juhatuse ja linnavolikogu fraktsiooni koosolekut Postimehele, et sotsid on otsustanud algatada Savisaare umbusaldusavalduse, kui ta ise ei astu 48 tunni jooksul tagasi. «Põhjus on hästi lihtne: linna ja Keskerakonna rahakoti sassiajamine on võtnud ebanormaalsed mõõtmed,» lausus ta.

Vakra sõnul on mitme Tallinna keskerakondlasest linnajuhi suhtes algatatud kriminaalmenetlus, sest on tekkinud kahtlus, et nad on omastanud linna raha. Kuigi menetlust on alustatud nende kui eraisikute suhtes, on nad samas tellinud tema sõnul enda kaitseks Linnar Priimäelt niinimetatud ekspertiisi, mis läks linnale maksma veel paar tuhat eurot.

«Selle asemel, et linna elanikele raha tagasi maksta, kasutatakse taas kord maskumaksja raha selleks, et õigustada eelnevaid rahavargusi. See skeem ei ole see, mida oleks võimalik pealt vaadata,» rääkis Vakra.

IRLi saadikurühma esimees Eerik-Niiles Kross ütles pärastlõunal Postimehele, et umbusaldusavalduse kavatseb neljapäeval ühiselt sisse anda kogu opositsioon ehk nii SDE, IRLi kui Reformierakonna fraktsioon. «Selline kokkulepe on meil olemas, sest ma ei usu, et linnapea kavatseb selleks ajaks tagasi astuda,» märkis ta.

Opositsioonierakondadel on Tallinna linnavolikogus 33, Keskerakonnal aga 46 kohta.

Riigiprokuratuur alustas eile erakondade rahastamise järelevalve komisjoni avalduse alusel kriminaalmenetlust, et kontrollida, kas Tallinna linnavalitsuse juhtimisülesandeid täitvad ametnikud on pööranud neile usaldatud võõra vara ebaseaduslikult enda või kolmanda isiku kasuks.

«Riigiprokuratuurile laekunud avalduses on viidatud sellele, et Tallinna linnavalitsuse eelarvest on tasutud reklaamide eest, mis ei olnud suunatud kohaliku omavalitsuse eesmärkide täitmiseks, vaid millega rahastati Tallinnas võimul oleva Eesti Keskerakonnaga seotud isikute reklaamikampaaniat,» teatas prokuratuuri pressiesindaja.

Prokuratuur alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku sätte järgi, mis käsitleb ametiisiku poolt toime pandud omastamist ja lubab süüdimõistmisel määrata rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse. Kriminaalmenetlust viib läbi kaitsepolitseiamet ja juhib riigiprokuratuur.

Järelevalvekomisjon pöördus prokuratuuri poole kahe nädala eest pärast seda, kui oli teinud Tallinna linnajuhtidele valimiskulude tagastamiseks ettekirjutuse. Pöördumise ajendasid kohalikel valimistel kandideerinud Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare, abilinnapea Arvo Sarapuu, Põhja-Tallinna linnaosa vanema Karin Tammemäe ja tema asetäitja Priit Kutseri ning Tallinna ettevõtlusametis töötava Jaanus Mutli valimiste eel avaldatud ja algselt teavituskampaaniaks nimetatud valimisreklaamid, mille kulud maksis kinni Tallinna linn.

Komisjoni tähelepanu all olid Hiiu staadioni avamise plakat, millel figureerisid Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu, samuti Priit Kutseri spordikompleksi avamist lubanud plakat ja Karin Tammemäe kepikõnnitreeringute reklaam. Lisaks käsitlevad komisjoni pöördumised kaht videoklippi, kus Savisaar kutsus inimesi valima ja osalema Tallinna Maratoni eelsetel treeningutel.

Hiiu staadioni avamise reklaamidele kulus linnavalitsuse andmetel 11 000, Kutseri reklaamplakatile 1234,8 ja Tammemäe plakatile 268,8 eurot, viimastele summadele lisanduvad plakatite mahavõtmise kulud. Savisaare reklaamklipid, mida esitati erinevates tele- ja raadiokanalites ning mis kutsusid osalema Tallinna Maratoni ettevalmistavatel treeningutel, maksid kokku 100 842,69 eurot. Seda, kui palju maksis telekanalis PBK näidatud venekeelne reklaamklipp, milles Savisaar kutsus inimesi valima, pole kontrollikomisjonile teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles