Laitse Graniitvillas esietendub Tennessee Williamsi «Kass tulisel plekk-katusel»

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest «Kass tulisel plekk-katusel».Fotol Margaret – Kersti Heinloo, Brick – Ingomar Vihmar.
Stseen lavastusest «Kass tulisel plekk-katusel».Fotol Margaret – Kersti Heinloo, Brick – Ingomar Vihmar. Foto: Eesti Draamateater/Mats Õun

Laitse Graniitvillas jõuab täna kell 19 publiku ette esimene Eesti Draamateatri tänavusest kahest suvelavastustest, Tennessee Williamsi «Kass tulisel plekk-katusel» Ingomar Vihmari lavastuses.

See on üks õhtu, Pollittite patriarhi Suure Papa 65. sünnipäevapidu, mis vaatajate silme eest läbi jookseb ning millest saab tõerääkimise aeg nii pere noorele põlvkonnale kui ka vanadele. Ühtede elu triivib ummiku suunas alkoholi, rahuldamata kirgede ning armukadeduse tõttu, teistel haiguse ja endalegi tunnistamata jäänud tunnete tõttu. Kokkusaamise hind on kõrge, kuid hädavajalik.

«Kass tulisel plekk-katusel» on varasemast tuttav ka Eesti vaatajatele – 1991. aastal lavastas Kaarin Raid selle Viljandi Ugalas. Margareti mängis Ugala lavastuses külalisena Ülle Kaljuste, Bricki Allan Noormets, Suurt Papat Andres Noormets.

Williamsi näidendite puhul räägitakse sageli kuldsest kolmikust, kuhu kuuluvad «Klaasist loomaaed» (1944), «Tramm nimega Iha» (1944) ja «Kass tulisel plekk-katusel» (1955). «Kass tulisel plekk-katusel»  jäi Williamsi viimaseks edu toonud näidendiks, hilisemad tööd – aga viimane näidendeist valmis tema surma-aastal 1983 – kandsid paljuski süveneva alkoholismi ja narkosõltuvuse pitserit, kuid just seda pidas Tennesse Willimas ise oma parimaks näidendiks.

Tennessee Williams on end maailma näitekirjanduse paremikku kirjutanud inimsuhete peenmehaanikat uuriva kirurgina. Osava skalpellikäsitsejana viilutab ta oma tegelaskujude hingedest halastamatult nähtavale just madalamaid tunge ja tundeid, neid, mis inimesi kõige sagedamini tegutsema ajendavad. Ka 1955. aastal Pulitzeri preemia võitnud «Kass tulisel plekk-katusel» toitub tegevuse arengus suures osas ahnusest, omakasuihast, vihkamisest ja allasurutud seksuaalsusest. See on võimas pärm, mis ühel õhtul Pollittite perekonna valede ja vassimiste potilt häälekalt kaane lööb.

Draamateatri teine suvelavastus, Merle Karusoo, Liis Aedmaa, Jan Rahmani ja Piret Saul-Gorodilovi kirjutatud uus lavalugu Raimond Valgrest esietendub Merel Karusoo käe all teatri suures saalis 13. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles