Sarapuu: riigikogus leitud tagauks aitab tsementeerida monopoli

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abilinnapea Arvo Sarapuu
Abilinnapea Arvo Sarapuu Foto: Liis Treimann

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on riigikogus leitud tagauks, mis aitab kahele turgu niigi valdavale ettevõttele tsementeerida monopoolne seisund.


«Kaks prügihiidu kordavad nagu ühest suust mantrat, et jäätmeseadust tuleb muuta, jättes omavalitsused ilma õigusest korraldada ise jäätmehooldust ning anda see valdkond erafirmade meelevalda,» ütles Sarapuu linnavalitsuse ajalehele Pealinn, viidates hiljutistele päevalehtedes kõlanud ASi Ragn-Sells ja ASi Eesti Keskkonnateenused juhtide avaldustele.

«Väidetakse, et omavalitsused on rahaahned ja oma kodanike suhtes pahatahtlikud,» sõnas Sarapuu. «Seevastu äriettevõte nagu ei küsikski lisaks teenuse omahinnale tööjõu- ja administreerimiskulu, turunduseelarve jms kulude katmist ja lisaks kasumit?»

Arvud aga räägivad abilinnapea sõnul teist keelt. «Näiteks Tallinnas on jäätmekogumisel veohind keskmiselt väga sarnane nii linna poolt korraldatud kui vabaturu piirkondades,» märkis Sarapuu. Samas on rida piirkondi, kus erasektori hinnad on tunduvalt kõrgemad, näiteks maksab 800 liitrise konteineri tühjendus Haaberstis 7,69 eurot, Kristiines 7,49 eurot ja Kesklinnas 6,30 eurot.

Hinnavõrdlus näitab, et Tallinna Jäätmekeskuse hinnad on keskmistest Tallinna linnas kehtivatest hindadest madalamad, näitena toodud kortermaja 800 liitrise nii-öelda tüüpkonteineri tühjendus maksab linnas keskmiselt 5,5 eurot ning Jäätmekeskuse hinnakirja järgi 5,4 eurot. Seevastu biolagunevaid jäätmeid saab ära anda eraettevõtete hinnakirjast märksa soodsamalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles