Bulgaaria tänavamuusik mängib linlastele Vivaldit

Maria Joost
, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaarlane Dimo Domuschin mängib kaubamaja tunnelis klassikute teoseid.
Bulgaarlane Dimo Domuschin mängib kaubamaja tunnelis klassikute teoseid. Foto: Tairo Lutter

Tallinn andis tänavu esinemisloa 63 tänavamuusikule, aga eri ilmanurkadest pärit moosekante, kes pealinna tänavatel leiba teenivad, on Tallinnas oletatavasti paarsada.

Kaubamaja maa-alusesse tunnelisse sisse minnes kostab juba kaugelt kõrvu Vivaldi «Talv». Bulgaarlane Dimo Domuschin mängib viiulit nii hingematvalt kaunilt, et võiks uskuda, et muusik kuulub mõne tipporkestri ridadesse.

Domuschin on tänavamuusik olnud juba üle 20 aasta. Viimased kaks kuud on ta eestlastele muusikat mänginud. Bulgaarlasest tänavamuusik õppis viiulit mängima Bulgaaria muusikaakadeemias. Oma lemmikheliloojateks peab ta kõiki klassikuid. «Mozart, Bach, Vivaldi – kõik, kes on üle 300 aasta vanad,» lisas ta. Domuschinile pakub inimestele musitseerimine rõõmu. Domuschin mängib noodita, igapäevane harjutamine aastakümneid järjest on lood ta pähe kinnistanud.

Päevane tasu ei ole kunagi kindel, see sõltub nii ilmast kui päevast. Heal päeval jääb tasu 40–50 euro vahele. «Mulle meeldib inimestele mängida. Mulle meeldib, kui nad naudivad muusikat.»

Tänavamuusikule loa andmise üle otsustab komisjon, kes hindab moosekandi võimeid ja ta lood üle kuulab. «Tavaliselt on hetkega selge, milline on muusiku tase,» kommenteeris Tallinna Kesklinna valitsuse avalike suhete nõunik Kerttu Rakke.

Tema sõnul on tänavamuusikud läbilõige ühiskonnast: on oma muusikuteed alles alustavaid muusikuid, on läbipõlenud muusikuid, edukaid ja vähem edukaid, mehi ja naisi, noori ja vanu, elukutselisi ja elukutseta, eestlasi ja venelasi. Keskmine on aga üle keskea vene mees, kes mängib akustilist kitarri ja kel muud tööd ei ole.

Raekoja platsile ja Viru tänavale lubasid välja ei anta, sest seal on esineda soovijaid rohkem kui ruumi.

Loata mängivatel tänavamuusikutel palub mupo lahkuda. «Siiani probleeme tekkinud ei ole, » sõnas mupo avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles