Võidusamba valgustus valmib nelja kuuga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüd, kus Vabadussõja võidusamba nurgaliistud on eemaldatud, on igal huvilisel võimalik samba sisemusse piiluda ja ehitise konstruktsiooniga tutvuda.
Nüüd, kus Vabadussõja võidusamba nurgaliistud on eemaldatud, on igal huvilisel võimalik samba sisemusse piiluda ja ehitise konstruktsiooniga tutvuda. Foto: Karli Saul

Vabadussõja võidusambale uue valgustuslahenduse rajamisega tegelev KH Energia-Konsult lubab töödega õigeks ajaks ühele poole saada, kuigi aega on antud selleks tunduvalt vähem, kui nii suurte projektide puhul tavaks.


Täna hommikul käisid sammast uurimas nii Tšehhi firma Sans Souci esindajad kui KH Energia-Konsulti juhid. Tšehhid uurisid sammast paar tundi ning lasksid ennast tõstukiga ka samba tipu juurde tõsta. Ajakirjandusega firma esindajad suhelda ei tahtnud.

Samba valgustuslahenduse uuendamise riigihanke võitnud KH Energia-Konsulti peadirektor Heino Harak kinnitas juba varem antud lubadust, et valgustusega saab kõik korda täpselt neli kuud pärast seda, kui kaitseministeeriumiga on leping alla kirjutatud.

Leping allkirjastatakse niipea, kui viimastes nüanssides on kokku lepitud. «Meile antakse neli kuud aega. Esimene kuu kulub tööjooniste tegemisele, asjade tellimisele ja valmistamisele. Sellele järgneb montaaž ja lõpuks katsetamine,» lausus Harak.

Ta lisas, et suures plaanis on firmal selge, mis töid on vaja teha «Oleme juba neli kuud kaitseministeeriumiga dialoogi pidanud ja meie spetsialistid on korduvalt sammast uurimas käinud, nii et elektri osas on meil asjad selged,» lisas ta.

Küsimusele, mida tšehhid sammast rajades valesti tegid, vastas Harak, et esiteks alahindasid nad elektriosa lahenduses kliimatingimusi. «Nende tehtud lahendus ei kannatanud niiskust. Siin on 250 000 LED-valgustit, aga iga LED-valgusti taga on veel kümneid nublakaid, joodiseid ja muid asju. See süsteem on pealtnäha lihtne, kuid tegelikult väga keeruline,» ütles Harak.

Tema sõnul on sellest vähe, et LED-valgusti peab ametlikult 50 000 töötundi vastu, sest kõikide muude elementide tööaeg peab sama pikk olema. «Ma ei tea, millise firma asju nemad kasutasid. Meie kasutame maailma kõige edukama firma, Osrami tehnoloogiat,» lubas energiafirma juht.

Harak ütles, et sammas saab kindlasti olema ventileeritav. Projekteerimise käigus selgub, missugune ventilatsioon seal olema saab. Haraku sõnul tõuseb praeguse palava päikesega samba ülaosas temperatuur kuni 90 kraadini ja sellele ei pea ükski elektriseade vastu.
Seetõttu vajab sammas kindlasti sundventilatsiooni, mis hoiaks temperatuuri 60 kraadist allpool.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles