Tallinn lammutab Noorsootöö keskuse tükkideks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Noorsootöö Keskuse noorteinfo juht Lisa Kärp.
Tallinna Noorsootöö Keskuse noorteinfo juht Lisa Kärp. Foto: Mihkel Maripuu

 Tallinna linnavalitsus kavatseb vastu suve lõpetada Tallinna Noorsootöö Keskuse tegevuse, neli aastat tagasi loobuti sellest kavast avalikkuse survel.

Täna arutab linnavalitsus Tallinna Noorsootöö Keskuse (TAN) sulgemise eelnõu, keskuse töötajad kuulsid plaanist aga alles eelmisel reedel – raadiost.

«Meil lasti rõõmsalt arenguprogramme kokku panna ja pikaajalisi plaane teha. Reede lõuna ajal kuulsime Vikerraadiost, et meid likvideeritakse,» rääkis üks TANi töötaja.

«Noortele on vaja TANi noortekeskustes just seda avatud poolt. Keskus on noortele tasuta, seal kaasatakse noori ja nad saavad ise igasuguseid projekte läbi viia. Süsteem on meil kümne aasta jooksul korralikult välja arendatud ja töötab väga tõhusalt,» rääkis TANi noorteinfo juht Lisa Kärp.

Tema sõnul on linnaametnikud neljasilmavestlustes tunnistanud, et süsteem töötab väga hästi, aga selle lõhkumine olevat poliitiline otsus ja selle vastu polevat midagi teha.

«Tehti poliitiline otsus, et TAN likvideeritakse ja praegu TANi all olevad noortekeskused lähevad linnaosavalitsuste valitsemise alla. See tähendab, et kõiki noortekeskusi Tallinnas hakkab juhtima võimuerakond. Ja seda me ei soovi,» ütles Kärp.

Hoiatav näide olevat võtta Lasnamäelt.

«Lasnamäe noortekeskus võeti meilt eelmisel aastal ära. Teame, et Lasnamäe noorsootöötajaid kohustati enne valimisi panema ümbrikutesse rohelist värvi pabereid. Samuti peavad nad seal muid sedalaadi asju korraldama. Me kardame, et nüüd hakkab see asi kogu linnas niimoodi käima. Ilmselt sellepärast tehtigi seda niimoodi tagaselja ja kiirustades,» lisas ta.

«Me lihtsalt ei taha, et noortetöö Tallinnas või kogu Eestis oleks nii lähedal ükskõik millise erakonnale,» lausus Kärp.

Praegused noortekeskused viiakse tema sõnul linnaosavalitsuste alluvusse ning sellega lõhutakse tugisüsteem, mis toetab noorsootöötajaid ja teisi noorsootöö spetsialiste. Praeguse keskuse juhataja, juhataja asetäitja, sekretäri ja majandusala juhataja ametikoht tema teada likvideeritakse.

«Siis on veel mobiilne noorsootöö, noorte infokeskus, kes tegeleb noorteinfoga, on rahvusvaheline noorsootöö, mis viiakse kõik spordi- ja noorsooameti alla, kuhu väidetavalt tehakse 12 uut töökohta. Aga kes ja kuidas hakkab meid juhtima, kuidas me palka saame, mis on meie tööülesanded, seda pole meile suudetud selgitada,» rääkis Kärp.

Selle eest selgitati noorsootöötajatele, et uus määrus võimaldab nende tööd paremini kontrollida, praegu polevat see võimalik.

Tallinna spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilvese sõnul pole paanikaks põhjust, sest kõik saab ainult paremaks minna. «Noorsootöötajad on kõik meie ameti alluvuses, aga nüüd tulevad need spetsialistid, kes hakkavad ülelinnalisi asju tegema, otse spordi- ja noorsooametisse tööle,» ütles Ilves.

«Muudatuse mõte ongi see, et igapäevase noorsootööga tegeldaks linnaosavalitsustes, kelle väide on see, et nemad on lastele lähemal ja teavad igapäevaseid probleeme paremini. Ülelinnaliste projektide ja programmidega hakkab tegelema meie amet. Need on valdavalt europrojektid ja üleriigilised projektid, kus me lähtume sellest, et Tallinn on tervik, kuigi iga linnaosa on eri nägu,» selgitas Ilves.

Töötajate arvu ei ole tema sõnul plaanis vähendada. Noortekeskused antakse linnaosavalitsuste haldusse koos eelarvete ja personaliga, osa inimesi aga viiakse üle spordi- ja noorsooametisse.

TANi noorteinfo juht aga rääkis, et neid on juba hoiatatud töökohtade kadumisega. Ta meenutas, et samasugust asja üritas linnavalitsus neli aastat tagasi toonase abilinnapea Yana Toomi juhtimisel. «Tookord tegime kõva häält ja see asi jäi ära. Aga aasta tagasi, kui seda tehti Lasnamäel, ei hakanud me kära tegema ja Lasnamäe noortekeskus läkski linnaosavalitsuse alluvusse,» ütles Kärp.

Spordi- ja noorsooameti juhataja sõnul leidub igale uuendusele alati mõni vastuseisja. «Siiani oli meil segasüsteem – osa noortekeskusi oli linnaosavalitsuste alluvuses, osa meie ameti noorsootöö keskuse alluvuses. Nüüd teeme väikese reformi ja loodame, et noorsootöö muutub kvaliteetsemaks,» lausus Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles