Kultuuripealinna rahamure osutus ülepaisutatuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikul kohtus Sir Bob Scott (paremal) Tallinna linnapea Edgar Savisaarega.
Täna hommikul kohtus Sir Bob Scott (paremal) Tallinna linnapea Edgar Savisaarega. Foto: Raepress

Täna Tallinna külastanud 2011 Euroopa kultuuripealinna hindamiskomisjoni esimees Sir Bob Scott arvas, et Tallinnal ei peaks 1,5 miljoni euro suuruse toetuspreemia saamisega probleeme tekkima.


Samas heitis hindamiskomisjoni esimees Tallinnale ette, et kultuuripealinna ettevalmistusi on tänavapildis liiga vähe näha. «Praegu on juuni 2010 ja ainus Tallinn 2011 reklaam, mida ma Tallinnas nägin, oli Estonian Airi lennuki küljel. Ma ootan väga suuri lippe ja loosungeid a la Tallinn 2011 - Euroopa kultuuripealinn,» vahendas ERR-i uudisteportaal Scotti poolt ERR-i raadiouudistele öeldut.

«See on marketingi, enese positsioneerimise ja imidži küsimus. Me peame need asjad liikuma saama. Avamistseremoonia on kuue kuu pärast ja ma loodan, et Tallinn tunnetab asja pakilisust,» lisas komisjoni esimees.

Scott ütles, et tal olid väga konstruktiivsed kohtumised nii Tallinna linnapea Edgar Savisaare kui kultuuriminister Laine Jänesega. «Ma olen pärast neid kohtumisi üsna kindel, et nüüd hakkab ametlik kommunikatsioon Tallinna ja Brüsseli vahel paremini toimima. Ja me leppisime põhimõtteliselt kokku selles, et Tallinn saadab komisjonile kirja, mis hajutab need kahtlused, mis komisjonil on tekkinud,» lausus ta.

Scott sai kultuuriministrilt kinnituse, et ministeerium taotleb järgmise aasta riigieelarvest 50 miljonit krooni kultuuripealinna ettevalmistamiseks. Jutuajamise käigus sai ka selgeks, et Brüssel ei vajagi garantiikirja investeeringute kohta. «Kohtumisel selgus, et soovitakse riigi ja Tallinna ühist hea tahte ja koostöö kirja, et me ikka soovime kultuuripealinna ettevõtmised läbi viia ning ka investeerime selleks,» rääkis Jänes Postimees.ee’le. Selle kirja Brüssel tema sõnul kindlasti ka saab.

Jänese sõnul oli kohtumisel Scottiga uus asi see, et Brüssel ja kultuuripealinna hindamiskomisjon aktsepteerivad kõiki investeeringuid ja toetusi, mis on seotud kultuuripealinna sündmuste ettevalmistamisega, mitte ainult neid, mis käivad läbi sihtasutus Tallinn 2011 eelarve. «Sinna alla lähevad näiteks investeeringud laulu- ja tantsupeo ettevalmistamiseks, meremuuseumi vesilennukite angaaride kordategemiseks ning kultuurikilomeetri väljaehitamiseks. Mõni aeg tagasi jäi mulje, et aktsepteeritakse ainult neid investeeringuid, mis käivad otse sihtasutuse eelarve kaudu,» ütles kultuuriminister.

Scottiga kohtumise üle avaldas rahulolu ka linnapea Edgar Savisaar. «Meie eelmise kohtumise ajal Sir Scottiga oli ka Vabaduse väljaku asemel üks suur ehitustanner, aga täna kiitis ta meie valminud esinduslikku väljakut. Niisamuti on ka kultuuripealinnaga, see ei jää olemata, pigem vastupidi. Kultuuripealinna üritused omandavad üha uusi värve ja mitmekesisust. Me peame nõu kultuuriministriga ja kujundame ühise seisukoha,» kinnitas Savisaar linna pressiteenistuse vahendusel.

Jänese väitel oli oluline just silmast silma kohtumine, kus sai kõik asjad otse ära rääkida. «Oluline oli jagada teineteisele otseallikast infot. Scott vajas lisateavet ja seda ta ka sai,» kinnitas Jänes.

Ta lisas, et 1,5 miljoni euro eraldamine Tallinnale otsustatakse siit saadud info ning riigi ja Tallinna ühiskirja põhjal septembris ning tänase seisuga oli Scott selles suhtes positiivselt meelestatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles