Autojuhid jätavad ennast ise punase tule taha

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiu tänava ja Vabaduse puiestee nurgal tuleb auto peatada õiges kohas, muidu võib rohelist tuld ootama jäädagi.
Hiiu tänava ja Vabaduse puiestee nurgal tuleb auto peatada õiges kohas, muidu võib rohelist tuld ootama jäädagi. Foto: Hanneli Rudi

Nõmmel Hiiu tänava ja Vabaduse puiestee ristmiku juures on esmapilgul kummaline liikluskorraldusvahend, mille tegelikku tähendust iga autojuht ei suudagi ära mõistatada.


Kõigepealt on ühel sildil kiri «Stopp». Selle all on aga lisatahvel punase sõõriga ja kirjaga «Tule korral». Miks valgusfoori juures on märk «Stopp», ja veel koos mingi imeliku lisatahvliga, see jäi arusaamatuks mitmele liiklusseadusega enam-vähem kursis olevale inimesele.

«See «Stopp» märk kohustab autojuhti seisma jääma, kui on punane tuli või tee andmise kohustus. Kuna kahjuks suur hulk autojuhte ei pea sellest märgist lugu ja sõidab sellest mööda, siis kannatavad nad ise. Seal on maa sees fooriandur, ja kui auto jääb õiges kohas seisma, siis foor saab andurilt teate, et seal on auto ja lülitab sisse rohelise tule,» selgitas transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa.

Tema sõnul sõidavad paljud sõidukijuhid õigest kohast üle, nii et andur autot ei fikseeri ja fooris roheline tuli ei sütti. «Siis ongi autojuhtide pahameel suur, et milles probleem? Kas see on siin igavene punane tuli või? Nüüd ongi autojuhtide tähelepanu äratamiseks pandud märk. Et kui on fooris punane tuli, siis palun jääge siin seisma, nii et andur saab impulsi ja auto selle tulemusena rohelise tule,» rääkis Rüütelmaa.

Liiklusstandardis sellist märki ei ole, liiklusseaduses samuti mitte. Nii et õiguslikus mõttes ei olegi tegemist liiklusmärgi, vaid autojuhile antava lisateabega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles