Sternfeld: võidusamba klaaspaneelid on tõesti mitmekihilised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba klaaspaneelid meenutavad jääd.
Võidusamba klaaspaneelid meenutavad jääd. Foto: Peeter Langovits

Praegu nurgaliistudeta Vabadussõja võidusammast uurinud poliitik Marek Strandberg kahtlustab, et samba klaaspaneelid võivad hoopis plastist olla.

Võidusamba ühe autori Rainer Sternfeldi sõnul ei ole sellest kunagi saladust tehtud, et klaaspaneelid kujutavad endast omamoodi paketti, mis on mõlemalt poolt kaetud klaasiga, sisemuses on aga klaasikildudega akrüülpolümeer ehk plastik.

«See ei ole nüüd küll mingi üllatus, seda on juba samba loomise algusest peale räägitud,» ütles puhkusel viibiv Sternfeld. «Minu jaoks on hoopis üllatus, et Strandberg niisugust asja küsib. Võibolla on juba tegemist valimispropagandaga.»

Ta selgitas, et võidusamba paneelid on viis sentimeetrit paksud. Paneeli kummalgi pool on 10 millimeetri paksune karastatud klaas ning sisemusse on valatud murtud klaasitükid, et tekiks jäine mulje. Tardunud jää efekti saavutamiseks ning klaasitükkide kooshoidmiseks on kasutatud akrüülpolümeeri ehk kileplastikut, millel on mullikesed sees. Plastik moodustab paneeli massist 10 – 15 protsenti.

Sternfeld kinnitas, et võidusamba valmimise tähtaegu ning väljavalitud tegijat arvestades ei olnud võimalik paneele puhtast klaasist teha. Ta lisas, et on praeguste klaaspaneelidega rahul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles