Teehõivajad peavad oma äri eetiliseks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haaberstis Hansu teele on paigaldatud tasulise parkimise märgid.
Haaberstis Hansu teele on paigaldatud tasulise parkimise märgid. Foto: Mihkel Maripuu

Rae vallas tegutsenud teeärimees Konstantin Ivanišvili kõrvale on tekkinud järgmine aferist Aleksandr Vain, kes peab Haaberstis asuva elamurajooni ümber kulgeva Hansu tee omandamist ja sellelt kasu lõikamist igati eetiliseks.

Postimees käis Hansu tee elamute juures olukorraga tutvumas. Kohaliku elaniku Reimo sõnul on Vain küsinud elanikelt tee eest 50 000 eurot või kui need ostust keelduvad, ähvardanud teele tõkkepuu rajada.

Sarnase äriskeemiga kurikuulsust kogunud Konstantin Ivanišvili leidis Postimehega vesteldes, et Vaini äri on elanike suhtes koguni õilis. «Ta pakub ju neile inimestele võimalust nende kodude juurde viiva tee eest hoolt kanda, aga kas ta peaks seda tasuta tegema? Vastupidi. Seal elavad inimesed tahavad teenust tasuta tarbida, aga nii need asjad ei käi,» leiab Ivanišvili.

Mees tunnistas, et on Vainiga ühendust võtnud ning pakkunud võimalust Hansu tee ise ära osta, et seal «teenust paremini korraldada». «Muidugi olen ma selle ostust huvitatud. Kui seal on 230 pere, kes iga kuu maksavad mulle 50 eurot, saan ma kuus 11 500 eurot, mis tähendab, et nad toidavad mind surmani.»

Vaini maal asuvad ka elamurajooni valgustavad tänavavalguspostid, mille elektri eest pole Ivanišvili väitel kohalikud nõus maksma. «Nad tahavad kõike tasuta saada! Helistasin Vainile ja ütlesin, et võtku need postid ja müügu maha - las siis vägistatakse ja röövitakse neid inimesi seal. Aga et Vainist kirjutatakse, et ta on pätt ja kaabakas - see pole õige! Ta on ärimees nagu iga teinegi - müüb ja ostab.»

Kohalike kinnitusel on elektriarved aga tasutud Eesti Energia arvete alusel.

Oma teeäri eetilisuses veendunud Aleksandr Vain leidis Päevalehele antud vastuses, et pankrotioksjonilt ostetud rõngastänav ümber Hansu kortermajade pakkus talle huvi, sest võimaldas korraldada kinnistutel parkimist ning rajada sinna täiendavaid parkimiskohti.

Üleöö ilmusidki väikelinnaku ligipääsutee algusesse märgid tasulisest parkimiskorrast.

Hansu tee majade eest seisab sealne elanik ja jurist Simo Soolo, kelle hinnangul on teeärimehe veendumus oma äri eetilisusest jabur. «Transpordimaal äri teha on sama ja kui eluruumist äriruum teha. Keegi ei tulnud selle peale, et sellisel maal võiks äri teha,» leidis Soolo.

Tallinna linna seisukoha edastas Postimehele linnavalitsuse pressiteenistus. «Hansu teel puudub kokkupuude linnale kuuluvate avalike teedega, probleemi lahendamise eelduseks on kõrvalasuva maatüki planeeringu elluviimine,» viidati linna edastatud teates Hansu teed ja linnale kuuluva Taludevahe teed ühendavale tänavale, mida muuseas ametlikult ei eksisteeri.

Sundvõõrandamiseks linn põhjust ei näe. Kõige kiiremaks lahenduseks peab linnavalitsus pooltevahelist kokkulepet.

Soolo sõnul näitab selline vastus ametnike mugavust. «Loomulikult on neil hea öelda, et tehke omavahel kokkulepe. Me ei pea seda normaalseks, et pankrotipesast müüdi transporditee 1000 euroga elamurajoonis elavaid inimesi teavitamata kolmandale isikule. Kui teeomanik tahab selle meile müüa 50 000 euroga on tegu ilmselge väljapressimisega eesmärgiga rikastuda. On selge, et nii tee ostu kui kasutamise korral mingi tasu tuleb maksta, aga see peab jääma mõistlikkuse piiridesse,» selgitas Soolo.

«Seda teemat arutati pikalt ka korteriühistu üldkoosolekul ja otsustati minna kohtu teed. Kui oleks küsitud mõistlikumat summat, oleks ehk inimesed teistmoodi otsustanud, aga praegu on tegu väljapressimisega,» ütles kohalik elanik Reimo.

Reimo teada kulgeb teeärimehe käsutuses olev maa piki Hansu teed. Sellel maa on Vain andnud parkimisettevõttele ParkIT teenuseosutamiseks. «Kui need märgid tee algusesse ilmusid, hakkasin oma autot parkima teisele poole teed. Need, kes Vainile kuuluval maal pargivad, neile paigaldatakse trahvikviitungeid. Igal hommikul käivad kontrolörid siin kontrollimas, kuid ega keegi vist neid trahve tõsiselt võta ja ei ole kuulnud, et keegi nende eest ka maksnud oleks,» teadis mees rääkida.

Reimo sõnul on Vain lubanud temale positiivse kokkuleppe mittesündimisel paigaldada elamurajooni ainsa sissesõidu ette tõkkepuu.

Vene keelt kõnelev Marina, kellel kortermaja hoovis parkimiskoht, ütles Postimehele, et trahvi on saanud parkimise eest seni vaid tema külalised, kes auto Hansu tee pervele jätnud. «Kogu see olukord on väga kummaline. Seal parkivad autod on nagu sihtmärk parkimiskontrolörile,» rääkis naine põgusalt.

Hansu tee ääres juba seitse aastat elanud Rita (nimi muudetud – toim.) ütles Postimehele, et kõigi nende aastate jooksul ei tulnud talle pähegi, et seesugune teeäri võiks tema kodupaika kuidagiviisi ohustada. «Mis meil nüüd ikka teha,» laiutas naine nõutult käsi. «Jääb üle vaid oodata, mis edasi saab. Meil on esindaja, kes nende asjadega tegeleb. Eks me ikka oota positiivset lahendit, aga olukorra absurdsus hakkab juba vaikselt naerma ajama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles