Täna Postimehes: TTÜ vaatas kaitstud doktoritöö plagiaadikahtlusele läbi sõrmede

Oliver Kund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kuidas peaks käituma ülikool, kui juba kaitstud doktoritöö kohale kerkib plagiaadikahtlus?

Just selline juhtum leidis aset selle aasta alguses TTÜs väitekirja kaitsnud Mariaga. Jaanuaris toimunud kaitsmisel ei leidnud naise töös mingeid puudusi ei tema juhendaja, oponendid ega hindamiskomisjon, kes otsustasidki doktorandile teaduskraadi omistada.

Üllatus oli aga suur, kui viis päeva hiljem potsatas ülikooli juhtkonna postkasti Tallinna Tehnikakõrgkooli lektori Priit Pärnapuu kiri, milles viimane taotles Maria töö suhtes uurimise algatamist. Pärnapuu on sama mees, kes avastas plagiaadi ka kurikuulsas Maaülikooli doktoritöös, mille seaduspärasuse üle praegu kohtus vaieldakse.

Maria töö osas olid Pärnapuu süüdistused aga õige karmid: väitekirjas esinevat nii teiste autorite loomingu ilma viitamata ümberjutustamist, valedele allikatele viitamist, lihtsalt kopeerimist kui ka tsitaatide esitamist refereeringu pähe. Lektor väitis koguni, et vastava arvutiprogrammiga tehtud analüüsi kohaselt on 31 protsenti töö sisulisest osast loomevargus.

«Kui võrrelda Maaülikooli doktoritööd ja seda TTÜ oma, siis mina ütleksin, et viimane on täiesti selgelt hullem,» sõnas Pärnapuu Postimehele.

TTÜ leidis olukorrast väljapääsu, mida teistel kõrgkoolidel raske ette kujutada.

Kuidas, loe juba reedel Postimees Plussist või Postimehe paberlehest!

Copy
Tagasi üles