Lagunev Skoone bastion ootab rahastajat, kes aitaks teatrit ehitada

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolm aastat tagasi teatrisõpru magneedina Põhuteatrisse meelitanud Skoone bastioni ümbrus on täna rohtunud ja räämas. Tulevikus peaks bastioni sisse siiski teater sündima, ent projektile otsitakse jätkuvalt rahastajat.

Skoone bastioni sisemusse, endisesse varjendisse viiv kipakas jalgvärav on ristseliti lahti, ukseauku löödud plekitükk irvakil. Pudelikillud, räpased paberinutsakud, suitsukonid. Kõrval, treppidest üles minnes, kus veel kolme aasta eest võttis toonase kultuuripealinna nõudlikku publikut vastu Põhuteater ühes oma kohvikuga, tervitavad täna kellegi ohakaisse kasvanud peenrad; üle liivakasti serva küünitab  malts ning pargiatraktsioonid on kõikvõimalikku jura täis soditud. Kas Eestimaa pealinna südames kõrguvat bastioni pole tõesti kellelegi tarvis?

Kesklinna vanem Mihhail Korb nõustub, et lagunev bastion on üks linna murekohti. «See koht tekitab ka meile muret. Linna arengule on see koht väga oluline ja me peame sinna leidma uusi tegevusi,» räägib ta. «Bastioni sisemusse on plaan ehitada teater, kunagise konkursi püsiva teatri ehitamiseks võitis NO99. Nad ütlesid, et hakkavad oma projekti arendama, kahjuks aga pole nad tükk aega nüüd oma plaandega tegelenud ja lähiajal peame selle küsimuse üles tõstma, et mingi tegevus sinna leida, » selgitas Korb. «Spordiväljak seal lähedal leiab küll kasutust, aga see pole piisav, aga Tallinnale on Skoone bastion väga oluline, seal kohal peaks olema tegevus, aga missugune see tegevus olema saab, tuleb veel otsida.»

NO99 peaprodutsendi Paul Aguraiuja sõnul on paari aasta tagune teatriehitamise plaan jätkuvalt unistuse faasis, sest rahastajat, kes maa-alusesse bastioni tänapäevastele tingimustele vastava teatrimaja ehitada aitaks, pole tänini leitud. «Viimased poolteist aastat on projekt lihtsalt seisnud, sest see on kallis ja rahastaja leidmine on olnud raskendatud,» möönab ta. Arhitektid on tema sõnul unelmate hoone juba visandanud, sellest on räägitud ka muinsuskaitsega - kogu Skoone bastion, kaasa arvutud muldkeha, on muinsuskaitse all. «Me ikkagi loodame, et saame finantspoole tänavu liikuma ja kunagi siia ikkagi teater tuleb.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles