Savisaar: mul pole aega debatte pidada, ma juhin Tallinna linna

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: SCANPIX

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles, et tal pole aega erakondade esinumbrite debattidel osaleda, sest ta on hõivatud Tallinna juhtimisega.


Eile loobus Savisaar esinumbrite debatist Vikerraadios, täna venekeelses Raadio 4s. «Ma kavatsen Tallinna linna juhtida kõik need päevad, millal teie peate oma debatte. Minul on märksa tõsisem ülesanne – Tallinna linnaga edasi minna. Ma ütleksin niimoodi: eile mul ei olnud ju mõtet sinna debatile minna. Tarandit seal ju ei olnud ja kellegi teisega väga vaielda ei ole,» ütles Savisaar pressikonverentsil ajakirjanike küsimustele vastates.

«Praegu on põhiasi tegelda eelarvega, tegelda majandusega, majanduse kukkumisega, mida Tallinnas õnneks veel ei ole. See oli ka peamine põhjus, miks ma seal ei olnud,» ütles Savisaar eilse debati kohta.

Tänase Raadio 4 debati kohta vastas ta nii: «Eks te näete siis, kui debatt toimub, et kas ma osalen või mitte. Ma ütlen ausalt, ega nendel debattidel ei ole ju suurt mõtet niisugusel kujul, nagu neid tehakse. Teie küsite ainult sellepärast, et saaks näpuga näidata, et Savisaart ei olnud. Ega teid ka see asi muidu ei huvitaks.»

Paar tundi hiljem teatas Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk, et Raadio 4 keeldus Keskerakonna Euroopa Parlamendi valimiste kandidaadi Mihhail Stalnuhhini kaasamisest venekeelsesse raadiodebatti.

«Rahvusringhäälingu valimiste kord kirjeldas tänast venekeelset Raadio 4 debatti kui erakondade esinumbrite debatti, milles aga on lubatud vahetada esinejat juhul kui esinumbri keeleoskus pole debati jaoks piisavalt hea. Nii esindab tänases saates IRL-i Tunne Kelami asemel Marko Mihkelson, EKRE-t Martin Helme asemel Andres Lillemäe ja Iseseisvusparteid Vello Leito asemel Emil Rutiku. Keskerakonna esinumbri asendamist Mihhail Stalnuhhiniga aga ei aktsepteeritud põhjendusel, et Keskerakonna esinumber oskab piisavalt vene keelt. Sealjuures väärib märkimist asjaolu, et IRLi esinumber Tunne Kelam on oma ametlikus elulookirjelduses märkinud keelteoskuse alla ka vene keele oskuse,» teatas Pukk.

«Keskerakond on seisukohal, et igal kandidaadil on õigus ise otsustada, kas ta soovib osaleda tema jaoks võõrkeelses debatis. Kuna Rahvusringhäälingu valimiste kord ei sätesta eelnevalt keeletestide läbi viimist keeleoskuse kontrollimiseks, siis puudub Rahvusringhäälingul ka õigus otsustada kandidaatide keeleoskuse üle. Tekkinud kahetsusväärset olukorda peab Keskerakond sekkumiseks poliitilisse valimisvõitlusesse,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles