Linnavalitsus avab ülehomme odavpoe

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänapäeval harjumatult hakkab Tallinna linnapaalpoes müük käima letist.

Kolmapäeval avatakse Lasnamäel Punasel tänaval pidulikult odavate hindadega munitsipaalpood, mis peab ühtlasi päästma linnavalitsuse häbist läbikukkunud Lasnamäe turu pärast ja andma kasutult seisnud hoonetele uue funktsiooni.

Lipo nime kandvat linnapoodi pidava Tallinna Turgude juhataja Tiia-Liis Jürgensoni näost on näha üsna mitu magamata ööd. «Teise poe ma teen juba silmad kinni, nüüd on kõik teada. Aga esimesega on raske, ei olnud kogemusi,» tunnistas Jürgenson.

Alguses kuulutas linnavalitsus välja riigihanke poepidaja leidmiseks, kuid Tallinnas tegutsevad kaubandusketid eirasid seda üksmeelselt. Nii usaldatigi poepidamine Tallinna Turgudele, kellele alluvad ka Nõmme ja Mustamäe turg ning kalaturg ja lilleturg.

Tänapäeval harjumatult hakkab linnapoes müük käima letist. Müüjaid on kokku kaheksa, lisaks vanemmüüja ja laotöötajad. Samuti juhataja, kes pole veel ametisse määratud.

Odavaimad hinnad saavutatakse pidevalt konkurente jälgides. «Praegu käivad meie tarbijakaitse töötajad mööda viie suurema kaubandusketi poode ja märgivad kõik hinnad üles. Esmaspäeval (täna – toim) on mul pilt olemas, missugused need hinnad on, ja nendest võtame 10–15 protsenti alla,» lubas ettevõtlusvaldkonda kureeriv abilinnapea Arvo Sarapuu läinud reedel.

34 toodet – 30 nimetust toidukaupu ja neli nimetust esmatarbekaupu – on poes igal juhul 10–15 protsenti odavamad kui mujal. «Ülejäänud kaupade puhul peame veel mõtlema, et hinnatase oleks odav ja konkurentsivõimeline. Aga 30 + 4 ostukorv on raudselt odavaim Tallinnas,» kinnitas Sarapuu.

«Loomulikult püüame ka ülejäänud kaubagruppide puhul hoida soodsat hinnaklassi. See tähendab, et tuleb leida tooted, mida ka vähekindlustatud pered saaksid endale lubada,» lisas Jürgenson.

Avatava linnapoe värava kohal ripub endiselt silt «Lasnamäe turg». Seda pole sinna unustatud, vaid linnapoe ukse ees, varikatuse all püütakse siiski ka väikestviisi turukaubandust elus hoida.

Keskmises turupaviljonis hakatakse tegelema toiduabiga. «Kui kaupluses jääb toidukaupu järele ja nende realiseerimistähtaeg hakkab liginema, siis võtame ühendust Lasnamäe linnaosavalitsusega ja nende sotsiaalosakond kas saadab abivajajad siia toidupaki järele või tulevad sotsiaaltöötajad ise siia ja viivad pakid inimestele kätte,» selgitas Jürgenson.

Kolmandas paviljonis müüakse kala – see on turu kuulsusetu ajaloo jooksul ainus paviljon, mis on suutnud hinges püsida.

Renoveeritud Nõmme turu edust kannustatuna tahtis linnavalitsus kindlasti ka Lasnamäele turu rajada, kuid plaan kukkus kolinal läbi. Punasele tänavale, kõrvalisele platsile ühe kaubanduskeskuse taga ei tahtnud keegi ei müüma ega ostma tulla.

See aga ei pidurdanud turuvaimustuses keskerakondlastest linnaisasid. Sama koha peale löödi püsti kolm turupaviljoni. Turu avamisel oli rahvast murdu, aga juba avamisel kuulutas nii mõnigi vanemaealine lasnamäelane, et tuli vaid avamispäeva soodustusi nautima ning ei kavatsegi seal käima hakata. Ja nii läkski. Tehti veel paar elustamiskatset, kuid turg ei saanudki enam hinge sisse, kuni nüüd katsetatakse seal soodsaimate hindadega linnapoodi.

Linnapood avatakse 21. mail kell 13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles