Kodutud püstitasid sadama piirkonda telklinnaku

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnahalli ja sadama vahele, paari­saja meetri kaugusele kruiisilaevade kaist, on kodutud püstitanud telklinnaku.

Kui munitsipaalpolitsei patrull esmaspäeva lõuna ajal mereäärset põõsastikku kontrollima asus, leiti kalda lähedalt kolm telki. Sealt sagedasti mööda sõitvate taksojuhtide sõnul olevat telke vahepeal lausa viis-kuus olnud ning nende ümber käis pidev sebimine.

Kaks telki olid eile tühjad, kolmandas magas räsitud välimusega naine, kes inspektoreid nähes neile kohe oma kurba saatust kurtma hakkas.

Mees viskas välja

43-aastane Svetlana rääkis, et oli elanud Lasnamäel oma mehe korteris, kust viimane ta joomise pärast välja kihutas. Kõik käinud nii kiiresti, et naine ei jõudnud isegi dokumente kaasa võtta, muudest asjadest rääkimata. Nüüd elabki ta juba mõnda aega telgis ja otsib elatist prügikastidest. Patrulli küsimuse peale, miks ta kodutute varjupaika pole läinud, vastas Svetlana, et oli proovinud, kuid vabu kohti polevat.

«Ega nad varjupaika hästi ei taha minna, seal on ju kord majas. Ja naistele võib-olla tõesti alati kohti ei ole,» nentisid munitsipaalpolitseinikud. Nad peavad regulaarselt tegelema kodututega, kes elavad telkides, käepärastest asjadest ehitatud onnides või lausa lageda taeva all.

Svetlana aga ei paista vabast elust telgis mingit mõnu tundvat. Ta rääkis, et ülejäänud telgielanike seltskond jättis ta päevaks «kodu hoidma», sel ajal kui teised linna peal tegutsevad. «Päeval pole nii hull, aga öösiti ma kogu aeg kardan, et keegi võib mind rünnata,» rääkis ta.

Seda, kui kaua ta juba telgis on elanud, ei osanud Svetlana öelda. Alguses pakkus, et nädala, aga siis, et võib-olla hoopis kuu aega. Selle kohta, kes veel telkides elavad ja kui palju neid on, keeldus ta üldse midagi rääkimast, väites, et ei tea midagi.

Kuigi telkimine selleks mitte ette nähtud kohtades on Tallinnas heakorraeeskirjaga keelatud, ei hakanud mupo patrull Svetlanat kohe mere äärest ära ajama.

Eeskiri keelab

«Ta ju koliks oma telgiga lihtsalt kusagile mujale. Selle asemel edastame tema andmed linnaosa sotsiaalametnikele, kes siis hakkavad temaga tegelema ja talle sotsiaalmajutusüksustes kohta otsima. Ja ilmselt läheme pärastpoole tagasi ja teeme ka teiste sealsete asukate isikud kindlaks,» lubas mupo inspektor Sirje Penberg.

Abilinnapea Merike Martinson prognoosis linnavalitsuse ajalehes Pealinn, et Tallinnas on järgmiseks talveks juurde vaja vähemalt sada kodutute öömajakohta. Abilinnapea sõnul oli 2007. aastaks kodutute majutuskohtade probleem samahästi kui lahendatud, kuid majanduslangusest tingitud vaesumine on kodutute arvu märgatavalt suurendanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles