Raekoja platsil valmib maailma pikim kiluvõileib

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiluvõileivad.
Kiluvõileivad. Foto: Jaanus Lensment

15. mail, meisterdatakse Tallinna päeva avaürituse raames Raekoja platsil maailma pikim kiluvõileib.


Kesklinna vanema Mihhail Korbi sõnul on tore alustada sündmusi täis päeva mõne rekordit jahtiva tegevusega. «Kuna Tallinna on juba ammu kilulinnaks kutsutud, valisime just kilu üheks rekordilise võileiva tooraineks,» rääkis Korb. Teadaolevalt ei ole varem kusagil püütud valmistada maailma pikimat kiluvõileiba.

Kiluvõileiva valmistavad kokad ligi 20 kesklinna restoranist ja kohvikust, kes kõik osalevad üritusel vabatahtlikult. Eelnevalt ettevalmistatud võileivaosad ühendatakse omavahel ning kaunistatakse kohapeal. Võileib tuleb umbes 20 meetri pikkune ja 30 sentimeetri laiune ning see toetub kümnele lauale, mis asetatakse Raekoja ette või vihma korral Raekoja võlvide alla.

Kell 12.40 lõikavad linnapea Edgar Savisaar ja Kesklinna vanem Mihhail Korb kiluvõileiva lahti ning jagavad seda kõigile soovijaile.

Maailma pikima kiluvõileiva kõrval avab Eesti Meremuuseum kilu töötoa, kus saab lähemalt uurida, missuguseid vürtse on vaja õige kiluvürtsi saamiseks, kuidas valmib kõige õigem vürtsikilu ning mille poolest erineb kilu räimest. Kohapeal saab osta vürtsikilukonserve, kiluvürtse, kilusümboolikaga suveniire ning kokaraamatut. Lisaks on Eesti Meremuuseumis, Paksu Margareeta suurtükitornis kuni 28. septembrini avatud näitus «Kilulinn Tallinn».

Maailma pikima kiluvõileiva valmistamise korraldab Kesklinna valitsus, sponsoriks on Viru Rand.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles