Shakespeare'i sünniaastapäev toob Eesti publikuni tipplavastused

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Promopilt

Tänavu aprillis möödus  450 aastat legendaarse näitekirjaniku, William Shakespeare’i sünnist. Sel puhul linastub teisipäeval, 13. mail kell 20  Tallinnas Coca-Cola Plazas ja Tartus kinos Ekraan Londoni Kuningliku Rahvusteatri lavastus, William Shakespeare’i «Kuningas Lear». Londoni teater Globe mängib aga sel nädalal ülemaailmse ringreisi käigus Eestis «Hamletit».

«Kuningas Leari» lavastaja on Eesti publikule viimase Bondi-filmi režissöörina tuttav Sam Mendes ning nimirollis astub lavalaudadele staažikas Briti teatrinäitleja Simon Russell Beale.

Inglise teatrikriitikute poolt taevani kiidetud lavastus toob moodsasse maailma legendaarse traagilise loo türanlikust vanast kuningast, kes otsustab kuningriigi jagada kolme tütre vahel vastavalt sellele, kes neist teda kõige paremini ümmardada mõistab. Kui tema lemmik, Cordelia, ei ütle isa kiituseks sõnagi, variseb vana kuninga maailm kokku. Etendus esilinastus London National Theatre’s käesoleva aasta jaanuaris, teisipäeval linastuv etendus salvestati teatris 1. mail.

Etenduse lavastaja Sam Mendes, kes laiemale publikule tuttav filmide kaudu, on teatrilavastuse puhul suutnud ka kompaktsetel lavalaudadel tekitada filmilikult kaasahaarava meeleolu, mida toetab nii modernne lavakujundus kui ka näitlejate meisterlikkus Shakespeare’i interpreteerimisel.

Londoni teater Globe mängib aga ülemaailmse ringreisi käiguss «Hamletit» 16. mail Tallinnas, Linnateatri lavaaugus ning 17. mail Tartus, Vanemuise suures majas. Kirjaniku sünniaastapäeva tähistamiseks võttis Londonis asuv Shakespeare’i koduteater Globe endale ennenägematu ülesande – tuua lavale «Hamlet» ja mängida seda siis kõigis maailma riikides. Shakespeare’i näitemängust on valminud dünaamiline lavastus, mida trupp on võimeline mängima kõikjal, suurtest teatrimajadest kuni külaväljakuteni. Näitlejad rändavad lennukite, rongide, laevade, autode ja bussidega läbi seitsme maailmajao ning annavad etenduse 205 eri rahvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles