Toit: testime burgereid

Ajakiri Pulss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Me ei tea täpselt, millal ja kes Eestis esimesena hamburgerit pakkuma hakkas. Ilmselt jääb see teadmine kauboikapitalismi üheks saladuseks. Aga see-eest selgitab ajakiri Pulss välja, millises söögikohas pakutakse Tallinna parimaid burgereid.

 Oot-oot, ütlevad siinkohal kindlasti paljud, kelle meelest burks tähendab ebatervislikku rämpstoitu, mida pugivad rullnokad. Neil on õigus, kuid mitte täielikult. Burgerit võib teha ka korralikult ja kvaliteetselt ning restoraniroa tasemel. Vaat neid hamburgereid Pulss pealinnast otsima lähebki.

Till ja Kummel

Nunne 7


Vanalinna hubane söögikoht Till ja Kummel on hoolimata sealtkaudu pidevalt voogavatest turistihordidest jäänud kohalike lemmikpaigaks. Millest mõistagi järeldub, et tase on püsiv. Ka Tilli ja Kummeli menüüs olev veiseburger (8 eurot) on selle tunnistus. Menüüs on välja toodud ka kukli valmistanud pagaritöökoda ning tegemist on ka ainsa kohaga testitud kuuest, kus kelnerinna tundis huvi, millises küpsusastmes burgeri kotlet olema peaks. Tilli ja Kummeli hamburger on täpselt selline, nagu Pulss kvaliteetburgerit otsima hakates seda endale ette kujutas. Ühest küljest klassikaline kooslus: kukkel, kotlet, juust ja salat, samas on kõik koostisosad kvaliteetsed, hästi maitsestatud ja tasakaalus. Kartulitele annab meeldivat vürtsi juurde rosmariin ning jah, ka tilli leidub. Pulss kuulutab Tilli ja Kummeli burgeri testikäigu võitjaks ning arvestades, et hind on sellel testitute seas soodsaim, läheb neile ka parima hinna ja kvaliteediga burgeri preemia.

Mack Bar-B-Que

Tartu mnt 63 ja Paldiski mnt 102

Plaan minna Macki burgerit sööma kõlab paberil paremini kui suuliselt, sest võimalus ajada segi Mack ja Mäkiks kutsutud McDonald’s on esimesel juhul mõnevõrra väiksem. Kui semantilised küsimused kõrvale jätta, siis Mack on alati kindel koht sööma minemiseks. Seda muidugi juhul, kui kolesteroolitase lubab ja õunadieet on läbi. Portsud on Mack’is ehtameerikalikult võimsad ning kaloreid on neis samaväärses koguses. Või pisut rohkem. Fried Onion Burger (9.30 eurot) ehk maakeeli sibularõngastega burger on sööjale tõsine proovikivi. Eriti kui kõrvale tellida kartulid (1.10 eurot) , sest need pole hinna sees. Lõigata mäena kõrguvast burgeritornist viilakas ülevalt alla välja pole hõlbus ettevõtmine, kuid selle kahvli otsa surumine on suisa võimatu. Kõik burgeri komponendid on kvaliteetsed, korralikult valmistatud ja maitsestatud, vitamiine sisaldav kraam värske ja krõmps ning kapsasalat lihtne ja hea. Ka lisandiks tellitud kartulid on pearoaga samal tasemel.

Texas Honky Tonk & Cantina

Pikk 43


Pika tänava keskpaigas asuv Texas kuulub kõrtside sekka, mille kohta võiks öelda, et tegu on mitte-nii-väga-hoolikalt-varjatud-kuid-kindlasti-külastamisväärt-kohaga. Pika tänava algusest tulijatele jääb teele ette legendaarne Hell Hunt, samas teiselt poolt tulijaid on vähevõitu. Aga need, kes Texasesse on jõudnud, on kiitnud ja tulnud ka tagasi. Põhjusega, sest Texas on parim Ameerika stiilis kõrts kesklinnas. Ja kindlasti mitte sellepärast, et kesklinnas on selles stiilis kõrtsidega kehvasti. Hommikul peatse rannahooaja koputuse peale ärganud Pulss, kel lisaks ka kooli geograafiatundides õpitu meeles, jättis targu proovimata Texase menüüst leitud Texas Size-burgeri ning valis hoopis fileeburgeri (14.99 eurot). Pärast mõningast ootamist, mille kulgu leevendas maja poolt pakutud krõbinakorvike, lauda jõudnud massiivsest taldrikutäiest ülevaate saamine võttis aega mõne hea minuti. Taldrikul oli kõike, millest burgerisõber võiks unistada ning paar lõppakordiks paslikku melonilõiku ka. Õigluse huvides tuleb märkida, et Texase fileeburger oli konkurentidest pisut erinev, sest hakkliha asemelt oli saiapoolte vahel veisefilee. Kahjuks ei tundnud teenindaja huvi, millises küpsusastmes liha kunde eelistab, kuid see on ka ainus etteheide.

Brewery

Pikk 1

Suure ambitsiooniga alustanud Brewery on tänaseks glamuuri vähemaks tõmmanud ning muutunud lihtsamaks ja maskuliinsemaks. Vinoteegi asemele on keldrisse seatud spordivaatamissaal, õllevalik on laienenud ning ka menüü muutunud tavapärasemaks. Hinnad, tõsi küll, on endiselt suhteliselt kõrged, aga nende puhul tuleb arvestada vanalinna koefitsiendiga. Igatahes on Brewery menüüs arvestatava koha võtnud sisse burgerid. Pulss võttis ette juustuburgeri ja oli taldriku peakangelasega enam kui rahul. Burger oli tipptasemel. See oli suur ja kena, maitsed ja komponendid tasakaalus ning krõmpsuvat vitamiinikraami oli burgeri vahel ohtralt. Samas lisandite eest tuleb kogu komplektil pisut punkte maha tõmmata. Sellise hinnatasemega roa puhul eeldaks, et friikartulid ei näe välja, nagu oleks nad pärit külmtoiduletist. Seda isegi siis, kui friikad seda tegelikult ei olnud. Ja ka lisaks pakutud kastmest oleks oodanud midagi enamat kui lihtsat ketšupit.

Madissoni Grill & Bar

Rävala pst 3

Maalähedase nimega Madisson on Tallinna taevas kõrguva Radisson Blue Sky hotelli söögikoht, mis keskendunud grilltoitudele. Sealne peekoni-juustuburger näeb hea välja ning sisu ja lisandid on samal tasemel. Burgerikotleti küpsusastme eest lähevad kokale maksimumpunktid ning ka maitset võib vaid kiita. Ka kartulid on tasemel. Et burger on kokkuvõttes kallivõitu, on paratamatu – asukoht maksab. Ent siiski, paar etteheidet. Esiteks on kukkel jäänud pisut kauaks küpsema, mistõttu saiapõhja tükeldamiseks tuli korralikult jõudu rakendada. Loodetavasti oli tegu ühekordse tööõnnetusega. Teine etteheide on üldisemat sorti. Madissoni burger võiks hinnast hoolimata kuuluda testi parimate sekka, kõik eeldused selleks on olemas. Aga paraku on see kuidagi ontlikult turvaline. Põhjus selgub naaberlaudadesse kiigates. Nii moodustasid Pulsi külaskäigu ajal umbes kolmandiku Madissoni külastajatest keskealised või pisut väärikamas vanuses ärijuttu puhuvad ontlikud härrasmehed. Mis teha, rahvusvahelise hotelli külastajaskond paneb ka kokkadele raamid.

BabyBack Ribs&BBQ

Tallinnas Endla 45 ja Pärnu mnt 484

Tabasalus tegevust alustades oli BabyBack kuulus üle Tallinna linna. Eks selle üks põhjus oli ka see, et BabyBackist varem alustanud Ameerika stiilis söögikohad viskasid üksteise järel saapad nurka. BabyBack jäi, jõudis poolduda ning on nüüdseks laienenud nii pealinna kui ka Tartusse. Pealinnas Kristiine keskuse BabyBackis jõudis tellitud kalaburger (9.20 eurot) jõudis lauda üpris kähku. Et aga tegu pole staadioni, vaid söögikohaga, tegi kiirus pisut ettevaatlikuks. Taldrikutäis oli ehtameerikalikult suur, kus burger troonis friikartulivirna ja küpsetatud sibulamäe kõrval. Kastmete vallas piirdus BabyBack vaid kahe laualoleva pudeliga. Kukkel oli toatemperatuuril ning küpsetusjälgi saiapooltel silma ei torganud. Paneeritud kalapala oli samas kuum ning burgeri vahel olev salatikraam tuntavalt külm. Ka juustuviil kalatüki peal polnud sulanud. Burgeri koostisosade temperatuuride kontrast oli märgatav, kuid selle positiivne mõju maitseelamusele on kaheldav. Valge kalafilee tükk oli kenasti küpsetatud, kuid maitse oli mattunud paneeringu alla. Kartul oli aga korralik ja küpsesibul mõnus. Kahjuks tuleb tõdeda, et aastate jooksul on BabyBack lasknud lipul allapoole vajuda. Vähemalt burgerite puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles