Kelam: pealinnaseadus päästaks häbist Tallinna pärast

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Euroopa Parlamendi saadiku Tunne Kelami sõnul tuleb pealinnaseadusega lõpetada olukord, kus meil on oma pealinna pärast piinlik.

«Pealinnaseadus tuleb kiirelt vastu võtta, et panna piir Tallinna linnavõimu kuritarvitustele ning lõpetada olukord, kus suurel osal eestlastest on oma pealinna pärast piinlik,» avaldas Kelam.

Kelami hinnangul on pealinna propagandakanalite levitatavad seisukohad Ukraina okupatsiooni õigustamise kohta, Nõukogude Liidu võitu ülistavate ürituste reklaamimine ning Euroopa Parlamendi valimiste ajal linna rahaga tehtavad nö teavituskampaaniad Savisaare reklaamimiseks on läinud üle igasuguse piiri.  «Eriti kahetsusväärne on see, et Tallinn Linnavalitsus on oma järjekindla hea valitsemise euroopalikule tavale vilistamisega saavutanud selle, et suur osa ühiskonnast on loobunud jõhkratele üleastumistele isegi reageerimast. On tekkinud käegalöömise meeleolu,» leiab Kelam.

Eurosaadiku hinnangul tuleb kiiremas korras algatada pealinnaseaduse vastuvõtmine Riigikogus, millega tuleb selgelt paika panna riigi pealinna toimimine ja positsioon riigis. «Viimastel aastatel aina hoogustunud paralleelmaailma loomine Tallinna linnavalitsuse poolt näitab, et ainult euroopalikule valitsemistavale ning tervele mõistusele lootmisest keskerakondliku linnavalitsuse ohjeldamiseks ilmselgelt ei piisa,» nentis Kelam. «Väikevaldadele sobivad regulatsioonid ei ole piisavad kolmandiku eestimaalaste koduks oleva omavalitsuse elu korraldamiseks.»

Ühe võimalusena näeb Kelam Eesti mõistes ülisuure omavalitsuse võimu detsentraliseerimist.  Teise võimaliku lahendusena toob ta esile riigis nii olulist positsiooni omavale linnale eristaatuse kehtestamist, kus seaduses pannakse paika linnavõimu toimimise alused. «Riik ei saa olla vaid kõrvalseisja ja loota, et äkki pealinnas lähevad asjad paremaks. Ei lähe. Me peame lõpetama olukorra, kus suur osa eestlasi tunneb piinlikkust oma pealinna pärast,» ütles Kelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles