Otse: Cru peakokk Dmitri Haljukov püüab täna pääsu kokkade olümpiale

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimub Stockholmis kokkade olümpiaks nimetatud Bocuse d’Or Euroopa eelvooru esimene päev, kus kindla edasipääsu lõppvõistlusele tahab lunastada ka Eesti. Kodumaad esindab tallinna restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov . Vaata otseülekannet   siit!

Haljukov on võistluseks treeninud üle kaheksa kuu, viimased päevad on ta veetnud Stockholmis sealse treeneri, tippkoka ja Bocuse d’Or 2009 hõbemedalisti Jonas Lundgreni juhendamisel.

7. ja 8. mail toimuval võistlusel tuleb viie ja poole tunni jooksul 14-liikmelisele, maailma kokkade paremikust koosnevale žüriile valmistada nii liha- kui kalaroog. Haljukov alustab võistlemist kell 10.20, kalaroog läheb ettekandmisele kell 15.20 ja lihavaagen kell 15.55 Eesti aja järgi. Võistlust on kohapeale sõitnud jälgima sadakond Eesti fänni, kokku mahutab tribüün 1400 pealtvaatajat.

Eesti peab oma võistluspäeval suutma silma paista vanade gastronoomiahiidude Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia, aga ka Bocuse d’Oril korduvalt koore riisunud Taani ja Norra kõrvalt. Žüriis esindab Eestit kokakunsti edendaja, Prantsuse Kulinaaria Akadeemia liige  ja Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov.

Euroopa eelvooru kalaroa kohustuslikuks põhitooraineks on tursaliste perekonda kuuluv saida, lisaks Beloni austrid ja sinimerikarbid. Liharoog peab valmima Rootsi kohalikust põrsalihast. Koka loodud menüüs peab avalduma võistlejamaa rahvuslik eripära, samuti on ülesandeks tutvustada riigi toidukultuuri ja valitsevaid trende. Kodust võeti kaasa vajalikud töövahendid, köögiseadmed ja toorained. Võistlustöö garnituuris kasutatakse eestimaist rukkileiba, pohli, kartulit ja peekonit, astelpajumarju, kukeseeni, kõrvitsat, õunu ning Vana Tallinna likööri.

Eesti võistlustöö raamistiku loob jaapani päritolu ja täiuslikku käsitööoskust nõudev origami. Dmitri Haljukovile elab kohapeal kaasa ka Evelin Ilves, kes kinnitab Bocuse d´Or  korraldajatele oma toetust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse algatusele tuua võistlus 2018. aastal  Tallinnasse. «Me oleksime sellele head ja professionaalsed võõrustajad,» ütles Evelin Ilves.

Eesti kandidaadi seljatagust on pikal ja pingelisel treeningperioodil aidanud kindlustada 15-liikmeline meeskond. Võistlusareenil saab kandidaadile kohapeal abiks olla commis chef ehk noorkokk, kelleks on sel korral Dmitri Fjodorov restoranist Ribe. Võistluse ajal on kandidaadil veel lubatud suhelda boksitreener Emmanuel Willega, kes on juba mitmendat aastat Eesti võistlejaid nõustanud ning kes igapäevaselt restoranis Olde Hansa peakoka ametit peab. Võistluskandikute ja hõbetatud nõude valmistamisel tehti aga koostööd Eesti Kunstiakadeemia metallikunstnike ning teatrikunstnik Iir Hermeliiniga.

Võistluse tooraine on valdavalt Eesti päritolu - siinjuures tänab meeskond kõiki toetajaid, kelle abiga selline suurvõistlus ja valdavalt eesti toorainete kaudu siinse gastronoomia tutvustamine rahvusvaheliselt võimalikuks saab: Põllumajandusministeerium, Euroopa regionaalarengu ja sotsiaalarengu fond EAS vahendusel, Electrolux Eesti AS, Carmen Group, Dunkri Kaubanduse AS, Eesti Kulinaaria Instituut, restoran Olde Hansa, restoran CRU, Brand Manual, Reaton, Karisma Food, Maks ja Moorits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles