Maardu ARK-i eksjuht kaotas töövaidluse ka ringkonnakohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kriminaaluurimise alla sattumisel autoregistrikeskuse (ARK) praeguseks suletud Maardu osakonna juhi ametikohalt vallandatud ning hiljem enda ametisse ennistamist taotlenud Riho Kartau kaotas töövaidluse ka ringkonnakohtus.

Kartau (33) alustas ARK-i (praeguse maanteeameti) vastu kohtuteed juba mullu sügisel, kuna peab enda ametist vallandamist ebaseaduslikuks. Harju maakohus leidis tänavu jaanuaris siiski, et Kartau vallandamine oli seaduslik.

Seepeale esitas Kartau apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtusse, kuid ka teise astme kohus leidis reedel, et Kartau vallandamine oli seaduslik ning maakohtu lahend jääb jõusse.

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis Kartau ja veel viis tema arvatavat kuriteokaaslast kohtu ette, süüdistades neid kuritegelikku ühendusse kuuludes kümnete varastatud autodega äritsemises.

Juuni alguses mõisits Harju maakohus süüalused süüdi. Kohus mõistis Kartau lisaks kuritegelikku ühendusse kuulumisele süüdi ka korduvas altkäemaksu võtmises, korduvas kuriteoga saadud vara omandamises ja hoidmises ning dokumendi võltimisele kaasaaitamises ning karistas teda viieaastase tingimisi vangistusega sama pika katseajaga. Ühtlasi mõistis kohus mehelt välja 64 125 krooni, millest 6506 krooni on temalt konfiskeerimisega juba kätte saadud.

Eeluurimise kogutud andmetel korraldas Kartau altkäemaksu eest Euroopast varastatud sõidukite arvelevõtmist ARK-i Maardu büroos. Uurimisandmetel võttis Kartau arvele muuhulgas kaks BMW X5 ja Porsche Cayenne maasturit, mis olid varastatud Saksamaalt.

Kriminaalasja raames on välja selgitatud veel kümneid varastatud sõidukeid, mis kuritegeliku ühenduse liikmed ARK-is arvele võtsid ning seejärel maha müüsid. Näiteks konfiskeerisid ametivõimud hilisematelt omanikelt Porsche Cayenne'i, BMW X5, BMW 730d, Mercedes-Benz E-200, Mitsubishi Pajero, Volkswagen Multivani, Audi A8, Audi A6, Audi S6 ning Audi S4, mis olid eelnevalt varastatud.

Autod olid varastatud Šveitsist, Saksamaalt, Soomest, Lätist, Austriast, Hispaaniast ja ka Eestist.

Põhja prefektuuri korruptsioonikuritegude talituse politseinikud pidasid koostöös ARK-iga (hilisem maanteeamet) Kartau kinni 2008. aasta 4. novembril ning kaks päeva hiljem andis Harju maakohus loa tema vahistamiseks. Hiljem vabanes Kartau vahi alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles