Valdo Randpere: eelarvega tuleks olla ettevaatlikum ja tagasihoidlikum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tallinna tänavuse esimese lisaeelarve esimesel lugemisel manitses Reformierakonna fraktsiooni liige Valdo Radnpere, et linna tulude ja kuludega ümberkäimisel tuleks olla ettevaatlikum ja tagasihoidlikum.

Esimese lisaeelarve järgi kasvab linna tulude ja kulude maht 29,3 miljoni krooni võrra.

«Seda kolmekümmet miljonit veel pärsiselt ei ole,» ütles Randpere. «Seetõttu tuleks lisaeelarvega olla veidi tagasihoidlikum ja ettevaatlikum. Linnaeelarve ei ole mitte ainult pingeline, vaid lausa täbaras olukorras.»

Randpere ütles, et aasta algusest on möödunud viis ja pool kuud ning selle ajaga oleks eelarvesse pidanud laekuma 45,8 protsenti planeeritud tuludest, tegelikult on laekunud 42,6 protsenti. Vahe on 3,2 protsenti ehk 228,6 miljonit krooni on vähem laekunud.

Randpere sõnul ei ole õige ka see, et linnavalitsus sai sel aastal küll AS-lt Tallinna Vesi erakordselt suure dividenditulu ning paneb nüüd selle kohe «huugama».

Tähelepanuväärne on tema sõnul seegi, et paadimaksust loodab linn aastas saada 10 miljonit krooni kuid praeguse seisuga on sellest linnakassasse jõudnud vaid 69 000 krooni ehk 0,7 protsenti kavandatust. Müügimaksu kohta ei oska praegu veel aga keegi midagi öelda, kuigi aasta lõpuks peaks seda maksu laekuma 150 miljonit krooni.

Randpere juhtis tähelepanu asjaolule, et eelmise aasta linnaeelarves oli pensionäridele pensionilisa maksmiseks ette nähtud 93 miljonit krooni. Tänavusest aastast tõusis pensionilisa 200 krooni võrra ehk 1200 kroonile inimest kohta. Eelarves on aga selleks otstarbeks kirjas vaid 90 miljonit krooni ehk vähem kui mullu. Randpere sõnul tekib kohe küsimus – kuidas loodab linnavalitsus selle summaga hakkama saada.

«Kuigi pensionilisa saamine tehti tingimuslikuks ehk pensionär peab raha taotlema, on mai lõpu seisuga ainult 82 pensionäri jätnud selle raha taotlemata jätnud,» märkis Randpere. «Linnavalitsuse loogika järgi peaks aasta jooksul 15 500 pensionäri pensionilisa taotlemata jätma, et mahtuda 90 miljoni raamidesse.»

Randpere soovitas linnavalitsusel tänavu laekunud 58 miljonit krooni dividende panna reservi, mitte neid kohe ära kulutada. Sama soovitasid ka teised linnavolikogu opositsioonierakondade liikmed.

Tallinna tänavune täpsustatud linnaeelarve mahuks kujuneb 7,104 miljardit krooni. Lisaeelarve suunati teisele lugemisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles