Tallinna päeva etteütlust dikteerib kirjanik Andrus Kivirähk

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk.
Andrus Kivirähk. Foto: Toomas Huik

Tänavust Tallinna päeval, 15. mail toimuvat etteütlust dikteerib kirjanik Andrus Kivirähk.


Tallinna päeval, 15. mail kell 14 toimub Tallinna Ülikooli ruumides (Uus-Sadama 5) teist korda ülelinnaline Tallinna-teemaline etteütlus, teatas linnavalitsuse pressiteenistus. Teksti dikteerib oma loomingu põhjal populaarne Eesti draama- ja näitekirjanik Andrus Kivirähk, kes vastab ka kohalolijate küsimustele.

Etteütlusele on oodatud igast rahvusest õpilased ja täiskasvanud, kes soovivad oma eesti keele oskust kontrollida ning ennast õigekirja tundmises proovile panna. Etteütluse korraldab Tallinna linnavalitsus koostöös haridusameti ja eesti keele õpetajate ainesektsiooniga.

Abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on korraldajate sooviks rõhutada väärikal Tallinna päeval eesti keele tähtsust. «Oleme rõõmsad, et teksti dikteerib just Andrus Kivirähk. Tema on kindlasti õige inimene kandma sõnumit ilusa ja õige eesti keele olulisusest. Loodame, et soov kohtuda ja vestelda tunnustatud kirjanikuga toob kohale palju huvilisi, sest niisugust võimalust iga päev ei pakuta,» rääkis abilinnapea.

Kivirähk peab etteütluste tegemist oluliseks, sest vigadega kirja pandud teksti on ebameeldiv lugeda ning lohakat õigekirja kole vaadata. «Samas on õnneks eesti keele reeglid aastatega leebemaks läinud ja kõike ei jälgita nii kramplikult. Nii et tänapäeval peaks olema lihtsam etteütlust teha kui omal ajal,» arvas kirjanik.

Seda, kui sageli tema kooli ajal etteütlusi tehti, Kivirähk täpselt ei mäleta. «Ja ilmselt suhtusin ma neisse kui paratamatusse tüütusse, mingit rõõmu nad mulle kindlasti ei valmistanud, ega äratanud ka huvi, nagu kirjandid. Etteütluse kirjutamine pole ju loominguline tegevus, vaid reeglite tundmise kontroll,» lausus kirjanik. «Ja sageli võib juhtuda, et mingi sõna, mille sa kirjandis iseenesest õieti kirja paned, hakkab etteütluses sind painama – et kas seda ikka kirjutatakse nii? Mõtled ja mõtled ning lõpuks kirjutadki valesti.»

«Muidugi, kirjaniku puhul on loovus esmatähtis, kirjavead võib ju ka keeletoimetaja ära parandada, aga lihtsalt ebasoliidne on väljastada vigadega teksti. Korrektne õigekiri peaks kuuluma kirjaniku ametiau juurde,» manitses Kivirähk õigekirjale siiski rõhku panema.

Etteütluse kirjutamisele eelneb pooletunnine seminar, kus korratakse üle edukaks soorituseks vajalikud põhitõed. Tööde parandamise ajal saavad osalejad kirjanikuga vestelda ja talle küsimusi esitada. Üritus lõpeb parimate autasustamisega umbes kell 16. Auhinnaks on Andrus Kivirähu raamatud koos kirjaniku autogrammiga.

Etteütlus toimub ülikooli Tallinna saalis (Uus-Sadama 5, Mare maja II korrus, ruum M218). Kuna ruumi suurusest tingituna on kohtade arv piiratud, palutakse osalejatel kindlasti registreeruda. Seda saab teha haridusameti kodulehel (Hetkel oluline > Tallinna päeva etteütlus).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles