Linnavalitsus tahab Tallinna Prügila omanikuks saada

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Prügila.
Tallinna Prügila. Foto: Mihkel Maripuu

Kui Tallinn ostaks tagasi kõik Tallinna Prügila aktsiad, siis muutuksid ka prügiveo hinnad paljudele eestimaalastele soodsamaks ja tõuseks ka teenuse kvaliteet, kirjutab linnapea Edgar Savisaar linnavalitsuse ajalehes Pealinn.


«Tänasel kujul on Tallinna Prügila kui sümbol Euroopa Liiduga kaasnevale inimvõõrale üleinvesteerimisele, kus on eesmärgiks valada võimalikult moodne ja euroopalikult gigantne «betoonehitis», kuid inimesed selle taustal ära unustada,» leiab linnapea täna ilmunud arvamusloos. «Oleme saanud endale moodsa ja hiiglasliku prügikombaini, mis jahvatab ära kolmandiku Eesti jäätmed, kuid mille euroopalik kõrgtehnoloogilisus tuleb kinni maksta meie inimeste piiratud eelarvetest.»

Savisaare sõnul on Tallinna Prügilast saanud teine Mäo rist, mis on suurejooneline ja kallihinnaline, kuid mida me tegelikult ülal pidada ei jaksa. «Tallinna Prügila oma euronõuete täitmise, mastaapsuse ja suurinvesteeringute kombinatsiooni tulemusena kui veskikivi Eesti inimeste kaelas, tõeline ja iga päevaga üha talumatum finantsnuhtlus,» arvab Savisaar.

«Kui Tallinna Prügilas jätkub tänane mentaliteet, et elanikud on mõeldud prügila pärast, mitte prügila elanike jaoks, siis võime igal juhul prognoosida negatiivseid arenguid meie prügimajanduses koos jätkuva elanike pahameele tõusuga. Tallinnas me täna veel rahvaproteste prügimajanduse valekorralduse vastu ei näe, kuid me ei ole sellest seisust kaugel. Märgid on õhus.»

Savisaare sõnul oleks heaks lahenduseks oleks see, kui Tallinna linn ostaks endale täna Veolia Umweltservice Beteiligungsverwaltungs GmbH omandis olevad 65 protsenti Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse aktsiaid ja koos olemasoleva 35 protsendilise aktsiapakiga muutuks Tallinna Prügila sajaprotsendiliseks omanikuks. Ehk sisuliselt moodustuks Tallinna Prügilast munitsipaalprügila.

«Olukorras, kus Tallinna linn saaks ainuisikuliselt otsustada prügipoliitika kujundamise üle, võiksid linnaelanikud oodata kvalitatiivset hüpet nii prügimajanduse kvaliteedi osas kui ka olulist hinnaalandust teenuste pakkumise poole pealt,» märgib Savisaar. «Kas Tallinna Prügila majandustegevus elanikele päris tasuta kätte tuleks, seda siinkohal lubada ei ole võimalik, kuid jätkusuutlikult pere eelarveid rõhumata kindlasti. Olgugi et pikemas perspektiivis, kui Tallinna linn on oma poliitikat piisavalt ellu suutnud viia, ei ole välistatud ka tasuta prügikorraldus.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles