Luigele antud ehitusluba jättis pikaaegse linnaametniku tööta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans H. Luigele kuuluva Laferme ärikeskuse taga asub kinnistu, millele ehitusloa andmine maksis Rain Seierile töökoha.
Hans H. Luigele kuuluva Laferme ärikeskuse taga asub kinnistu, millele ehitusloa andmine maksis Rain Seierile töökoha. Foto: Mihkel Maripuu

Ootamatult töö kaotanud linnaplaneerimise ameti ehitusjärelevalve teenistuse direktor Rain Seier nimetas oma koondamise põhjuseks linnapea Edgar Savisaare ebasoosingusse sattumist ja isiklikku kättemaksu.



Üheksa aastat linna ehitusjärelevalve juhina töötanud ning kokku üle 30 aasta linnavalitsuse teenistuses olnud Seieri pea kohale hakkasid mustad pilved kogunema juba enne seda, kui ta eelmise aasta oktoobris Hans H. Luigele kuuluvale Pirita tee 20a krundile hotelli ehitamiseks loa väljastas.

Nimelt sai Seier noomituse ja jäi ilma ligi 12 000-kroonisest tulemuspalgast, kui ta oli Vjatšeslav Leedole väljastanud ehitusloa Vabaduse väljaku äärsete tenniseväljakute asemele parkla rajamiseks. Seieri andmetel oli Savisaar soovinud Leedole  loa isiklikult üle anda.

Viimane piisk Seieri-vastasesse karikasse oli tema enda väitel aga see, kui Eesti Ekspress avaldas tänavu 4. veebruaril loo, kuidas Ivo Parbuse pistiseafääri kaassüüdistatav Peeter Palusaar annetas väidetavalt Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali näpunäidete järgi Jüri Vilmsi Sihtasutusele 300 000 krooni, mida prokurör pidas pistiseks.

Savisaare viha põhjustas Seieri sõnul tõik, et Seier oli mullu oktoobris väljastanud Eesti Ekspressi omaniku Luige firmale ehitusloa, kuigi abilinnapea Taavi Aas oli tal käskinud protsessi pidurdada.

Linnavalitsuse sisekontroll korraldas kohe Pirita tee 20a ehitusloa väljastamise õiguspärasuse osas juurdluse.

Sisekontrolör Arvo Teder jõudis järeldusele, et kavandatav hoone on hotellina kasutamiseks küll üpris ebatraditsiooniline ning tõenäoliselt ei kavatse kinnistu omanik seda hotellina kasutada. Kuid kõik vajalikud kooskõlastused olid olemas ning seega lasus linnaplaneerimise ametil kohustus ehitusluba väljastada.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas kinnitas, et Seier siiski kiirustas ehitusloa väljastamisega. Ärimaale planeeritud maja on küll kavandatud majutushooneks, kuid kõik viitab sellele, et tegelikult soovitakse püstitada kortermaja.

«Seieri tegevus Pirita tee 20a ehitusloa väljastamisel oli põhjus edasiste valikute tegemiseks, kui ehitusjärelevalveteenistus kaotati,» ütles Aas diplomaatiliselt. «Samas oli ta hea töötaja, tema amet ei olnud üldse lihtne.»

Seieri sõnul on kummaline, et tema ametikoha kaotamisega viidi ehituskontrolli osakonnast kaks töötajat mupo alluvusse, nemad hakkavad trahve tegema. Kui keegi saab linnaplaneerimise ametilt ettekirjutuse, siis trahvi vormistamiseks peab ta minema muposse, mis asub hoopis Pärnu maanteel. Siiani sai inimene need asjad korda ajada ühes kohas.

Aasa sõnul reorganiseeriti linnaplaneerimise amet seetõttu, et sinna jääks vaid ehitus- ja kasutuslubade väljastamine, kontroll nende toimingute üle läheks aga mupole. See on tema sõnul loogiline ülesannete jaotus, samasugune protsess käib ka transpordiametis.

«Ma ei saa aru, kuidas abilinnapea saab üldse niisugust juttu ajada,» oli Seier üllatunud. «Ehitusseaduses on ju täpselt kirjas, et ehitusjärelevalve tähendab ehitus- ja kasutuslubade väljastamist ning kontrolli nende täitmise üle. Kuidas nüüd need asjad siis lahutada sai?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles