Video ja galerii: vaata, millega esineb Eesti kokkade olümpial

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov, kes esindab Eestit 7.-8. mail Stockholmis toimuva kokkade olümpia Bocuse d’Or võistluse Euroopa eelvoorus, näitas Tallinncityle oma treeningute tulemust. Vaata videot!

Mai alguses toimub Stockholmis toimuv pingeline võistlus, kus publiku silme ees valmistavad 20 Euroopa tippkokka rahvusliku eripäraga võistlusroogi, viib 12 parimat sammu võrra lähemale ihaldatud võidutrofeele. 1987. aastal prantsuse legendaarse tippkoka Paul Bocuse’i algatatud ja rahvasuus «kokkade olümpiaks» ristitud võistluse finaal toimub iga kahe aasta tagant prantsuse gastronoomiapealinnas Lyonis. Žüriis esindab Eestit kokakunsti edendaja, Prantsuse Kulinaaria Akadeemia liige  ja Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov.

Range reglemendiga võistluse kalaroa kohustuslikuks põhitooraineks on Euroopa eelvoorul tursaliste perekonda kuuluv saida, lisaks Beloni austrid ja sinimerikarbid. Etteantud liharoog tuleb Stockholmis valmistada Rootsi kohalikust põrsalihast. Viimasest tõukub ka Eesti võistlustöö üldine kontseptsioon, milleks on jaapani päritolu täiuslikku käsitööoskust nõudev origamikunst. «Origami sümboliseerib tervikliku skulptuuri loomist ühestainsast lehest ilma seda lõikamata. Hea kokk aga suudab oma loovust ja oskusi kasutades luua ühest tervest loomast täiusliku roa,» rääkis Demjanov.

Kuna võistlusel tuleb kinni pidada paljudest erinevatest nõuetest, alates ajalisest täpsusest kuni serveerimistemperatuurini, peab Dmitri Haljukov õnnestumisel olulisimaks professionaalsust. Oma isiklikku kokakäekirja iseloomustab ta kui kindlatest ja selgetest maitsetest koosnevat. «Mind võluvad jätkuvalt Michelini tärne vääriv Prantsuse köök oma konkreetsete vormide ja võimsate maitsetega, inspireerib loomulikult ka uus Põhjala köök,» märkis ta.

Ühe edu võtmena nimetab Haljukov pärast kaheksakuist treeningperioodi ka meeskonnatööd. Eesti koka seljatagust kindlustav tiim koosneb enam kui 15 inimesest. Võistlusareenil saab kandidaadile abiks olla commis chef ehk noorkokk, kelleks on sel korral Dmitri Fjodorov restoranist Ribe. Väga olulist rolli mängib ka köögitreener Emmanuel Wille, kes on juba mitmendat aastat Eesti võistlejaid nõustanud ning kes igapäevaselt restoranis Olde Hansa peakoka ametit peab. Sel korral on meie kandidaadil mentor ka maailma tippude seast – Rootsi särav kulinaariatäht Jonas Lundgren. Spetsiaalse võistluskandiku valmistamisel tehti aga koostööd Eesti Kunstiakadeemia metallikunstnike ning teatrikunstnik Iir Hermeliiniga.

Juhul, kui Eesti kandidaat pääseb edasi finaali, algab uus võistlusring uute etteantud toorainetega. Lõppvõistlus toimub 2015. aasta jaanuari lõpus Lyonis.

Bocuse d’Or võistluse toetajad ja koostööpartnerid on Põllumajandusministeerium, Euroopa regionaalarengu ja sotsiaalarengu fond EAS vahendusel, Electrolux Eesti AS, Carmen Group, Dunkri Kaubanduse AS, Eesti Kulinaaria Instituut, restoran Olde Hansa, restoran CRU, Brand Manual, Reaton, Karisma Food, Maks ja Moorits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles