Semiosalong ERROR: Fideelia-Signe Roots. Kui naine tahab olla kangelane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Semiosalongi error´ile pühendatud eriseminaride seerias astub üles kunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia doktorant FIDEELIA-SIGNE ROOTS, kes kõneleb naise kui kangelase kuvandist.



Kuidas vaadelda naisekeha kangelase kehana? Mil viisil on naisel võimalik olla kangelane ja kas see mõjub nagu viga või katkestus elu normaalses kulus, kus naise roll on tavaliselt säilitada, mitte lammutada ning olla ohver, mitte kangelane? Naine kangelasena just nagu poleks oma õiges kohas. 


Juri Lotman eristab lolli, tarka ja hullu ja leiab, et kangelastegusid sooritatakse meeletusseisundis. Paljudes kultuurides seostatakse säärast pöörasust armastaja või kunstniku ideaalkäitumisega (Lotman, 2005:56). Uurime, mida ühist on kangelasel, kunstnikul ja hullul ning miks on Marveli Universumis Surmal rinnad. 



Näitena toob kunstnik oma kestvusperformance´i „Äng – 161 km palja rindkerega“. Vaatame ka lühifilmi „Äng“.



Fideelia-Signe Roots lõpetas Tartu Ülikooli maalikunstnikuna 1999, sai kunstiõpetaja kutsetunnistuse 2000 ning Eesti Kunstiakadeemia interdistsipliaarsete kunstide eriala magistrikraadi 2007. aastal. Alates 2013. aastast taotleb ta EKA-s doktorikraadi. 2012-2013 teostas Fideelia projekti „Nihe“, omandades Tartu Kutsehariduskeskuses kondiitri elukutse. Aastatel 2009–2010 töötas Fideelia Eesti Kunstiakadeemias õppejõuna ning Tallinna Vanglas vabatahtliku kunstiringi juhendajana. Fideelia kunstipraktikas on keskne koht sooteemal. Kollases meedias, kuhu ta sattus seoses palja rindkere aktsioonidega nimetatakse teda staarfeministiks. Tema artikleid ja esseid on avaldatud mitmetes väljaannetes. Fideelia-Signe Roots on esindanud Eestit välismaal kunstnikuna performance’i- ja videofestivalidel, samuti osalenud rahvusvahelistel soouurimuse konverentsidel. 



Lisainfo: https://et.wikipedia.org/wiki/Fideelia-Signe_Roots



***



Semiosalong on Eesti Semiootika Seltsi egiidi all tegutsev mitteformaalne seminarisari, mille iga seminari juhendab erinev semiootik, kunstnik või mõne ala spetsialist. Sarja eesmärk on tekitada semiootilisi diskussioone, populariseerides semiootikat teaduse ja analüüsimeetodina. Tallinnas toimub Semiosalong kevadel 2014 esmaspäeviti Von Krahlis ning Tartus üle nädala kolmapäeviti lokaalis Arhiiv.



Semiosalong tänab Von Krahli meeskonda ja Tallinna Ülikooli Kunstide Instituudi muusika osakonda.



Illustratsioon: Fideelia-Signe erakogu



Lisainfo



Tallinnas Kristin Orav


hello.kritu@gmail.com


Tartus Piret Karro


piret.karro@gmail.com



semiosalong.blogspot.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles