Kohtumine Marju Mutsu sõpradega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval, 28. mail algusega kell 18.00 toimub näitusel vestlusring Marju Mutsu (1941–1980) isikust ja loomingust. Näitusel Kumu kunstimuuseumis saab näha valikut Mutsu ofortidest, millel on rõhk ajal, oskusel ja võimel tabada mööduvat hetke. Graafilistel lehtedel jäädvustatud hetked on vaatajale arusaadavad ja lähedased, sest kunstnik leidis oma oskuste, ande ja väljenduse siiruse tõttu tema jaoks parima võimaliku, kordumatu lahenduse. Mutsule iseloomuliku avatuse ja fragmentaarsuse asemel ilmusid hiljem ta töödesse filosoofilised, keerukamad seosed, suletud, põimitud kompositsioonid.
Marju Mutsu loomingulugu oli nagu tähelend, kiire ja särav. Ta oli mitmekülgselt andekas, teda huvitasid kirjandus, muusika ja näitlejast vanaisa Tavet Mutsu tõttu eriti teater. Ent valides kunstniku tee äratasid ta teosed tähelepanu juba üliõpilasena, mil ta liitus rühmitusega ANK '64. Ka inimesena oli ta sädelev ja meeldejääv, kuigi ta elutee jäi lühikeseks. Kolm poega on pärinud emalt kunstipisiku.

Vestlusringis saavad sõna väljapaistva, kuid juba 38-aastasena lahkunud kunstniku lähedased inimesed ja sõbrad. Graafiku poeg, arhitekt Mikk Mutso meenutab mitmete ema ofortide sünnilugu. Maalija Kristiina Kaasik, kes üliõpilasena puutus Mutsuga tihedalt kokku, räägib noorte kunstist 1960. ja 1970. aastatel ja vaatab Marju Mutsu loomingut kaaskunstniku pilgu läbi. Paljugi kunstniku kohta on talletatud rikkalikult illustreeritud raamatus „Marju Mutsu" (2009, koostaja Herald Eelma, kunstiteaduslik tekst Elnara Taidre), mida saab Kumus ka osta.

Vestlusring on avatud kõigile huvilistele ning toimub eesti keeles.
Näitust saab vaadata 15. maist kuni 21. septembrini 2014 Kumu graafikakabinetis 4. korruse A-tiivas.

Pildil: Marju Mutsu. Pilk. 1976. EKM

Lisainfo:
Anne Untera
näituse kuraator, EKMi graafikakogu juhataja
tel 524 6364
anne.untera@ekm.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles