Kumu Dokumentaal. Edward Hopper, Roy Lichtenstein, Willem de Kooning

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Edward Hopper
Režissöör Carroll Moore
National Gallery of Art, Washington 2007, 29'
Inglise keeles
Erakliku hoiakuga Edward Hopper (1882–1967), Ameerika imetletuim realistlik maalikunstnik, jäädvustas suurepäraselt suurlinliku elulaadi üksindust ja tühjust. Tema ikoonilised tööd, kus näeme tavapäraseid keskkondi nagu kohvik, hotelliinterjöör, tänav, maja või tuba, paljastavad vaikuse ja isiklike hetkede poeesia, eeslinnade tühjuse ja trööstituse. Stseenid tunduvad väljasurnutena, inimesed tardunutena. Naismodellina kasutas Hopper alates 1924. aastast eranditult oma abikaasat, kunstnik Josephine Verstille Nivisoni. Linnavaadete kõrval on Hopper loonud ka maastikke; lisaks maalimisele oli tegu ka suurepärase akvarellija ja graafikuga. Hopperi tuntumateks töödeks peetakse maale „Nighthawks" (1942) ja „Morning Sun" (1952).

Roy Lichtenstein graafikuna
Režissöör Frank Cantor
National Gallery of Art, Washington 1994, 20'
Inglise keeles
Ameerika popkunsti suurkuju Roy Lictehnsteini (s 1923) maalide kõrval omab samavõrdset tähendust ta graafika. Washingtoni National Gallery of Art poolt loodud filmis näeme 20 aasta vältel tehtud arhiivilõike, kus kunstnik arutleb loomisprotsessi käigus oma graafika üle.

Lichtenstein käsitles graafikas ameerikaliku tarbijaühiskonna temaatikat, kasutades selleks massimeediale omast pildikeelt (nt koomiksid ja reklaam).

Willem de Kooning. Maalid
Režissöör Elyse Kunz
National Gallery of Art, Washington 1994, 12'
Inglise keeles
Põgus ülevaade Rotterdamis sündinud Ameerika abstraktse ekspressionismi esindaja Willem de Kooning'i (1904–1997) elust ja tööst fotode ja filmijäädvustuste vahendusel, mis pärinevad nii Hollandist kui ka Long Islandi ateljeest. Dokumentaal uurib de Kooning'i loomingut kujundanud ajaloolisi ja kultuurilisi arenguid sõjajärgsel perioodil ning seotust teiste New Yorgi gruppi kuulunud kunstnikega nagu Jackson Pollock, Lee Krasner, Arshile Gorky ja Mark Rothko.

Täname: National Gallery of Art, Washington

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles