Gustav Adolfi Orelifestival / Gustav Adolf Orgen Festival

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saame sõpradeks – orel!


Gustav Adolfi orelifestival toimub 6. – 12. juunini Gustav Adolfi Gümnaasiumi ajaloolistes saalides Suur-Kloostri 16, Tallinnas. Eesti saab kaks uut orelit. Festivalil esinevad maailma tunnustatud organistid ja meie oma armastatud muusikud, kes saavad võimaluse üles astuda ootamatult vahvas, nooruslikus ja kaasaegses keskkonnas - koolis.




Terve nädal täis orelimuusikat – kakskümmend kontserti ja kuus meistriklassi orelimaailma tähtedelt – Thomas Trotter (UK), Iveta Apkalna( LT/DE), Toomas Trass, Ines Maidre (NO/EE), Piret Aidulo, Brian Martin (UK), Ulla Krigul, Mary Ljunquist Hén (SE), Kristel Aer, Aare-Paul Lattik, Ville Urponen (FI), Kristina Vilotševa, Tiit Kiik ja Andres Uibo.



Festivalil teevad kaasa: Annely Peebo (metsosopran), Arete Teemets (sopran), Ka Bo Chan (kontratenor), Aare Tammesalu (tšello), Mari-Liis Uibo (viiul), Urmas Vulp (viiul) ja Kaspar Mänd (dirigent).



Orel – tema suursugusus ja võim on köitnud inimesi aegade algusest. Orel võib olla võimas pill nagu orkester, mille võimalused ulatuvad kaugemale üle kiriklike traditsioonide tausta. Gustav Adolfi orelifestival soovib oma ajalooliste võlvide all sõlmida uut sõprust eestlaste ja oreli vahel.



Gustav Adolfi Gümnaasiumile annetas Inglismaal Edingtonis asuv Edington Priory Church Henry Jones & Sons 1905. aastast pärit oreli.



Eestis on Henry Jonesi orel esimeseks Inglise oreliks. Tema kõla erineb suuresti senistest Eestis mängivatest, peamiselt Saksa ja prantsuse orelitest kõla pehmuse ja pidulikkuse poolest. Orel paigaldatakse Gustav Adolfi Gümnaasiumi Mederi saali ning siin hakkavad toimuma konterdid, milles on kasutuses ka orel. Samuti avatakse koolis oreliklass ning orelimängu saavad hakata õppima paljud muusikahuvilised noored. Kapiitlisaali on paigaldatud Walkeri 1957 aasta orel, mille annetas koolile Sibeliuse Akadeemia.



Nautigem head orelimuusikat, saagem tuttavaks uute Eesti orelitega ja toogem suvisesse Tallinna uut nooruslikku hõngust läbi vanade võimsate pillide ja traditsioonide. Osalege Gustav Adolfi orelifestivalil.



AJAKAVA JA INFO ESINEJATE KOHTA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles