Võidusamba ümbert eemaldati piirdeaed

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba küljest pudenes 5. juunil ääreliist, mistõttu ümbritseti sammas turvataraga.
Võidusamba küljest pudenes 5. juunil ääreliist, mistõttu ümbritseti sammas turvataraga. Foto: Peeter Langovits

Täna õhtul eemaldati Vabadussõja võidusammast ümbritsenud piirdeaed, mis paigaldati sinna ohutuse tagamiseks pärast samba ühe nurgaliistu allakukkumist 5. juunil.

Sans Souci spetsialistid eemaldasid eile kõik monumendi nurgaliistud, mis asendatakse tulevikus uute nurgaliistude ja kinnitustega. Seetõttu puudub Tallinna Tehnikaülikooli inseneride hinnangul ka edaspidine vajadus hoida monumendi ümber piirdeaeda, teatas kaitseministeerium.

Tallinna Tehnikaülikooli ehitiste projekteerimise instituudi professori Karl Õigeri sõnul polnud seniste nurgaliistude kinnituskonstruktsioon piisava tugevuse ega töökindlusega. «Seetõttu soovitasime kõik nurgaliistud demonteerida ja asendada need töökindlate kinnistussõlmedega nurgaliistudega, mis nüüd ka tehakse,» rääkis Õiger.

Igaks juhuks tuleks tema sõnul lähemas tulevikus kuni nurgaliistude taaspaigaldamiseni perioodiliselt üle kontrollida ka monumendi põhipaneelide ja ristiosa paneelide kinnitused, kuid praegu mingit varisemisohtu tema kinnitusel võidusamba juures ei ole.

Lähiajal peavad Sans Souci spetsialistid esitama uute nurgaliistude ja kinnituste konstruktsioonilised lahendused, mille kontrollivad üle Tallinna Tehnikaülikooli insenerid ja monumendi autorid.

Heakskiidetud lahenduse alusel valmistatakse Tšehhis uued nurgaliistud koos uute kinnitustega.

Uued nurgaliistud kinnitatakse monumendi külge samaaegselt samba valgustuslahenduse
uuendamisega sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles