Arvustus: Toit's, tere tulemast kesklinna

Tallinncity kontrollkahvel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toit's koduleht

Kontrollkahvel kõhkles kaua, kas astuda Tartu mnt nurgapealsesse kohvikusse sisse - seal, kus täna on koha sisse võtnud Toit's, on varasemalt tegutsenud mitu söögikohta, millesse jalatõstmist kontrollkahvel enam mäletada ei taha. Toit's aga murdis müüdi ning etteruttavalt olgu öeldud, et pidas kinni oma lubadusest: pakkuda head (kiir)toitu ja meeldivat teenindust.

Kõigepealt: defineeri hea toit. Kontrollkahvli jaoks tähendab see kvaliteetset toorainet ja samaväärset valmistamist. Toit's ei peenutse ega luba oma klientidele miskeid ilmnägemata pipstükke ööbikukeelemarinaadis, vaid ütleb ausalt: harilik (kiir)toidukoht, kus toit on värske, lihtne ja maitsev.

Hinnad ja toit

Hinnad on Toit's kesklinlikku pärituolu arvestades tõesti väga mõistlikud: juba hommikul kell 8 võib sisse astuda, et süüa pudruports (2.70 eurot) ning peale juua mõnd Toit'si pakutavat värskeltpressitud mahla (3.80 eurot), või siis valida miskit muud suupärast nende rikkalikust hommikusöögimenüüst (lõpuks ometi kesklinna toidukoht, kus saadakse aru, et hommikul tasub varem ärgata ja uksed lahti hoida).

Kuid kindel ja proovimist väärt on kahtlemata sprotileiva uus tulemine Toit's moodi: suitsutatud sprotid röstitud musta leiva, uputatud muna, kodujuustu, laimimajoneesi ja rohelise sibulaga maksavad 4.20 ning kontrollkahvli jaoks tasus juba imekaunilt serveeritud eelroog külaskäiku igati ära. Ka itaaliapärane piadina suupiste mozzarella, päikesekuivatatud tomatite, grillitud kanafilee, basiiliku ja tomatidipiga (5.50 eurot) jättis sööma asunud itaallasele igati hea mulje. Tuleb aga nentida, et  eelroad on Toit'sis nii võimsad, et pearoa ja desserdi jaoks jääb vaid napilt ruumi.

Kui millegi kallal veidike iriseda, siis võiks see olla maailmareisisarnane menüü - pizza ja burgeri kõrvale mahuvad burritod, tom kha supp, pelmeenid ja kõige otsa brüleekreem. Raske uskuda, et üks kokk on ühtviisi kodus kõigi maailmajagude köökides, mistap tuleks võibolla kasuks teatav spetsialiseerumine.

Toit's burgerivalik on esinduslik - lihtsast juustuburgerist (7 eurot) idamaise ramen-burgerini välja. Juustuburgeri kotlet on muljetavaldava suurusega ja selle maitse ehtsalt lihane, ümmargune juust vahel polnud aga päriselt ära sulada jõudnud. Lisandiks ämbrikeses kuhi friikartuleid ja muidugi tomatikaste.

Teine pearoog, sea sisefilee seenekreemi, kartuli-brokkolitambi ja veinikastmega (6.50) avaldas muljet küll oma presentatsiooniga ning liha küpsusaste ja maitse igati tiptop, kuid kaks taldrikule jõudnud kastet pidasid maitse poolest ränka duelli, millest terav  punane kaste (kontrollkahvli meelest pigem grilli-kui veinikaste) andis mahe-muhedale seenekreemile paraku surmahoobi. Mõnusaks avastuseks on lihakõrvane - Toit's saab peale eelpoolnimetatu ka kartuli-seene-sibulatampi, kartuli-porgandipüreed jms. Klaas valget majaveini ( Chardonnay Veneto Torres, 2012, 2.50) sobis säravasse suveõhtupoolikusse kenasti ning dessert, šokolaadi-toorjuustukook maasikamoosiga (4 eurot) pani söögikorrale rammusalt maitsva punkti.

Interjöör ja teenindus

Toit's, nagu toidukoht oma tutvustuseski ütleb, panustab lihtsusele, nii puuduvad interjööris liigsed vidinad. Lauas istuda on samas aga mugav, vaikset mängib mahe meeleolumuusika ning seinapealsest telekast saab Youtube'i vahendusel vaadata akvaariumikalade toimetamist. Ettekandjaneiud on viksid, naeratavad ega unusta küsimast, kas toit maitses. Meeldis, maitses ja tuleme tagasi, teatab kontrollkahvel.

Toit’s City
Fast Casual Restaurant

Tartu mnt 7.  Tallinna südalinnas City plaza ja SEB Ühispanga hoone vahel Tartu maantee ja Kivisilla tänavate ristumiskohas.

Lahtiolekuajad:

Esmaspäev: 8 - 22

Teisipäev:  8.00 - 22

Kolmapäev , neljapäev, reede: 8 - keskööni

Laupäev :  10 - keskööni

Pühapäev: 10 - 22

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles