IRL: maa ümberhindamine võib kergitada maksu 7 korda

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu tõstmise vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees.
Maamaksu tõstmise vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees. Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica liidu (IRL) Tallinna piirkonna hinnangul tuleks linnavõimul vabastada kodualune maa maksust, sest tuleval aastal toimuv maa hindamine võib kergitada maksu kuni 7 korda.

«Kui maamaksu küsimus tõusis tavakodanikule valulikult päevakorda seoses kahe- ja poolekordse maksutõusuga Tallinnas, siis tegelikult on probleem üleriigiline,» tõdes IRLi Tallinna piirkonna juhatuse liige Indrek Raudne.

Ta lisas, et Tallinna praegune problemaatika võib osutuda kõigest jäämäe veepealseks tipuks. «Kui keskkonnaministeerium viiks järgmisel aastal läbi maa ümberhindamise, siis tähendaks see maamaksu üleriigilist tõusu kuni 7 korda,» märkis Raudne.

Viimati viis riik maa korralise hindamise läbi 2001. aastal. Ülehomme hakkab Tallinna volikogu vaagima IRLi eelnõud, mille kohaselt teeks linnavõim riigikogule ettepaneku kodualune maa maksust vabastada.

IRLi Tallinna piirkonna juhatus leiab, et kodu omamist on kohatu samastada luksusliku tarbimisharjumusega, mida peaks eriliselt maksustama.

Erakond teatas, et tunnustab Tallinna volikogu õiguskomisjoni liiget, keskerakondlasest abilinnapead Jaanus Mutlit, kes eilsel õiguskomisjoni koosolekul väljendas IRLi eelnõu suhtes toetavat seisukohta.

Tallinna 63-liikmelises volikogus on keskparteil 32 kohta ning erakond on pealinnas ainuvõimul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles