Tallinna Ülikool kutsub tasuta konverentsile demokraatia üle arutlema

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai opositsiooni protest Bangkokis
Tai opositsiooni protest Bangkokis Foto: SCANPIX

Reedel, 25. aprillil toimub Tallinna Ülikoolis tasuta konverents «Multiple Lives of Democracy: from Asia-Pacific to Europe», kus demokraatia teemadel võtavad sõna ühiskonnateadlased, poliitikud ja aktivistid Hiina Rahvavabariigist, Taiwanilt, Taist, Singapurist, Myanmarist (Birmast), Venemaalt, Ukrainast ja Eestist.

Massilistel meeleavaldustel Euroopast Aasiani nõutakse demokraatiat. Täna räägitakse Taiwani Maidanist. Ent näiteks Tais nõuavad tuhanded meeleavaldajad kuningriigis demokraatia ajutist katkestamist. Birmas/Myanmaris on valitsus sisse viimas niinimetatud distsiplineeritud demokraatiat. Valimised toimuvad nii Venemaal, Krimmis, Ukrainas, Myanmaris, Tais, Singapuris, Malaisias nagu enamikes riikides maailmas. Ent see ei tundu igal pool tagavat demokraatiat. Samas demokraatiat oma tegevuste kirjeldamisel kasutavad tavaliselt ka valitsused, kelle vastu protesteeritakse, ning paljud teisedki huvigrupid.

Kas toimumas on demokraatia võidu- või allakäik? Lääs võtab demokraatiat iseenesestmõistetavalt ning soovib seda samasugusena näha ka väga erinevates kontekstides ja erinevate arengute läbi tekkinud riikides mujal maailmas. Ent näiteks Lääne arusaamade seisukohalt Tai massirahutusi kajastanud Lääne meedia teemal – viimast süüdistatakse Tai ühiskonna sügavuste mitte mõistmises – kommenteeris Tai Väliskorrespondentide Klubi president Anasuya Sanyal järgmiselt: «Me ei saa muuta seda, kes või kust me oleme. Osa probleemist on see, et meil on demokraatia jaoks vaid üks sõna, ja et selle definitsioon on väga range.»

Tallinna Ülikoolis 25. aprillil toimuval konverentsil «Multiple Lives of Democracy: from Asia-Pacific to Europe» avaneb võimalus kuulata arvamusi ja seisukohti tuntud ühiskonnateadlastelt, poliitikutelt või aktivistidelt  Hiina Rahvavabariigist, Taiwanilt, Taist, Singapurist, Myanmarist (Birmast), Venemaalt, Ukrainast ja Eestist.  Esinejad lahkavad demokraatiaga seonduvaid teemasid oma riigis, vastates ka kuulajate küsimustele ja arutades teemasid edasi ümarlauas koos Eesti ajakirjanike ja poliitikutega.

Konverents on tasuta ja lisaks pakutakse kõigile kuulajatele lõunat, kohvi ja suupisteid ning oodatakse kõiki kl 17.30 algavale vastuvõtule, kus on võimalik ka esinejatega mõtteid vahetada. Osalemiseks tuleb end registreerida e-posti aadressil democracytallinn2014@tlu.ee.

Konverents algab 25. aprillil kell 10.00 ning toimub vaheaegadega kolmes jaos:

Kell 10-12 «Kõneledes demokraatiast: Meedia ja sõnavabaduse võim» – vestlust juhib Silver Meikar Digitaalõiguste Instituudist

Kell 12 -13 lõuna

Kell 13 -15 «Demokraatia ja turumajandus: kas on vaja demokraatiat kui õitseb vaba turg?». Vestlust juhib Eesti Aasia majandusstrateegia koostaja Raul Allikivi

Kell 15 -15.30 kohvipaus

Kell 15.30-17.30 Ümarlaud «Demokraatia mitu palet»  Vestlust juhib rahvusvaheliste suhete professor Eiki Berg (TÜ)

Kell 17.30 vastuvõtt

Konverentsi töökeel on inglise keel.




Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles